ZTC

Mihaela Vukelić, mlada fotografkinja, inače je učenica Prve riječke hrvatske gimnazije. Kroz školovanje se profilirala kao kreativka jer oduvijek se intrigirala za umjetnost, bilo to u literarnom, likovnom ili fotografskom smislu. U srednjoj školi počela se ozbiljnije zanimati  za fotografski medij. Fotografijom se bavi već tri godine. Ne smatra se umjetnicom već amaterkom kojoj se ovaj hobi pretvorio u strast. Članica je Fotokluba Rijeka na čijim susretima, događanjima, predavanjima, ali i izložbama redovito sudjeluje. Za sada je sudjelovala na više od 15 skupnih izložbi. Više o njezinom radu na

Facebook: Mihaela Vukelic Photography

Instagram: @m.ihaela

Mihaela Vukelić

 

Kako je sve počelo?

Od ranih godina života sam uvijek nekako odudarala od druge djece da tako kažem, bilo mi se teško izraziti. Počela sam tražiti načine kako izraziti sebe i svoju kreativnost. Pokušala sam sa sportovima, no u tome se nisam snalazila. U atletici bih uvijek dotrčala među zadnjima do cilja, za ples mi je trebalo dulje vrijeme dok pohvatam koreoografiju, i sl. S obzirom da se u sportovima nisam snalazila, okrenula sam pogled ka kreativnim aktivnostima. Likovni mi je bio omiljeni predmet. To su bili sati čije zvono za kraj nikada, a ni sada nisam voljela niti volim. Međutim, od ranih godina sam se divila fotografijama te sam maštala kako bih jednog dana htjela dobiti, tada sam to zvala *profi fotoaparat* i stvarati tako predivne fotografije. I tako su prolazile godine, a ja sam svoje doma svako toliko pitala kada će mi kupiti fotić. Odgovarali su da hoće, samo dok porastem. I tako sam ja porasla, krenula u srednju i lagano je stigao na moj 15.ti rođendan. *Mihaela, što želiš za rođendan?*, pitali bi, odgovor dobro znan, Fotoaparat! I želja mi se ostvarila. No, bilo je pitanje što sad? Kako započeti? Mjesec dana nakon, došla sam u Sekciju mladih Fotokluba Rijeka, gdje je zapravo i započela moja fotografska avantura. Učenje, terenska snimanja, komentiranje fotografija što je dobro, što nije…I tako ispočetka. Došavši prvi put, upoznavši sve ljude koji su provodili kasnije vrijeme s nama i prof.Božića znala sam da je to moj put i ono čime se želim baviti u životu.

Koju vrstu fotografije preferiraš?

Započela sam s kreativnom vrstom fotografije koju i dan danas obožavam, no s vremenom sam počela otkrivati i druge fotografske čari. Zadnjih nekoliko mjeseci posvetila sam se portretnoj fotografiji. Fascinantne su mi ekspresije lica. Za sada namjeravam ostati na tome dvoje, iako mi se veoma sviđa i pejsažna. Ono što bih jednog dana zaista voljela naučiti je makro foto svijet.


 

Što je za tebe fotografija?

Fotografija je za mene način života. Inspiraciju nalazim u svemu što vidim, a najviše u samoj sebi i svojim mislima. U svaku fotografiju koju snimim unesem sebe maksimalno, nastojeći prenijeti ideju, osjećaj i cilj njezinog snimanja. Osobno smatram da se fotografijom može prikazati sve što zamisliš. Znati da si jednom fotografijom nekoga potaknuo na razmišljanje, inspirirao ili razveselio što si ga baš lijepo *uslikao* je nešto predivno. Kad uzmem fotoaparat u ruke nestaju svi strahovi, mržnje, osude, nepravda ovoga svijeta. Tada ulazim u samo moj, meni jasni svijet. U tom svijetu ja percipiram svijet onakvim kakvim ga želim vidjeti, odlučujem koju poruku  poslati, koje uspomene sačuvati, na koji način zaustaviti svijet samo jednom fotografijom. Fotografija je proces u kojem nastojim maksimalno iskoristiti svoju maštu. Zaista ali zaista svojim fotografijama nastojim sačuvati najljepše i srcu drage trenutke. To je ono što volim raditi, to je ono što me čini čovjekom.

Gdje danas gimnazijalci izlazi? Ide li se još u Palach? Kako provodiš dane?

Osobno, nisam ljubitelj noćnih izlazaka, već druženja volim provesti na mirnijem mjestu, tipa šetnje uz more ili caffe barovima. Inače me se može sresti, najkraće rečeno posvuda! Volim svoj život i smatram da svaki dan života trebamo maksimalno iskoristiti, što i činim! Pola dana uglavnom provedem u školi, a ostatak vremena učim, fotografiram, idem na izložbe, razna predavanja i edukacije, pišem knjigu. Također, volonterka sam Teta pričalica u Dječjoj bolnici Kantrida.

Još se ne može odrediti u kojem smjeru nastaviti školovanje, koji fakultet upisati?! Zanima je puno stvari i ima mnogo aktivnosti. Vidi se kao netko tko pomaže drugima jer tko daje, još više prima natrag. Fotografija je medij kojim se definitivno želi nastaviti baviti, učiti o njoj, pričati svoju priču i čuvati one najljepše, srcu drage, trenutke! Onda se zamislim nad vezom altruizma i fotografije i shvatih da postoji te da je zaista jaka! Dajemo drugima djeliće sebe, razotkrivamo se, pa budemo prazni, a opet tako puni jer znamo tko to gleda i tako kroz sivu svakodnevnicu zajedno probdijemo dan pa prosanjarimo noć, jer nekada je i jedan pogled dovoljan…

Mihaela I Maja Vizjak

Mihaela je najmlađa gošča rubrike, gimnazijalka. Dvije ex gimnazijalke, Hana Kalac na Sušaku, ja one u Opatiji i jedna aktualna usuglašene oko keksa kao omiljene marende. Keksi moje mladosti bili su napolitanke i to one cijele od čokolade, danas to su Loacher napolitanke! Hana voli oreo kekse pa nam je od njih čak tortu napravila!

Daaa, volim oreo kekse. I uz to sam i jako neodlučna osoba. Tješim se da sam vaga u podznaku i da zbog toga želim sve…ili ne? A da moram izabrati između oreo keksa, cheesecake-a i jagoda (prelivenih s čokoladom, naravno) moje biranje trajalo bi punooo duže nego što traje priprema bilo koje torte. I uvijek bi se na kraju pitala jesam li dobro odlučila …ili ne. Zato sam se oduševila kada sam otkrila da sve te sastojke  mogu pomiješati i napraviti tortu koja uključuje sve fine sastojke pa bez prevelikih analiza misli mogu pripremiti Oreo cheesecake sa šumskim voćem i samo se prepustiti uživanju…

Oreo cheesecake sa šumskim voćem

SASTOJCI ZA PODLOGU:

350 g oreo keksa, 100 g malsaca

KREMA OD ŠUMSKOG VOĆA:

450 g zamrznutog šumskog voća, 100 ml vode, 100 g šećera, 40 g gustina

KREMA OD SIRA:

500 g mascarpone sira, 500 g slatkog vrhnja, 2 vanilin šećera, 3 žlice šećera u prahu, 1 želatina, 10 oreo keksa

SASTOJCI ZA UKRAŠAVANJE:

5 oreo keksa, svježe jagode, maline i/ili kupine

PRIPREMA:

Prvo krenemo na pripremu podloge. U jednoj posudi  sameljemo Oreo kekse i pomiješamo sa otopljenim maslacem. Dno kalupa  od 26 cm namastimo i  na njega stavimo papir za pečenje na koji utisnemo otopljenu smjesu. Pripremljenu podlogu stavimo na hlađenje u frižider dok pripremamo kreme od sira i šumskog voća.

Priprema kreme od šumskog voća:

450 g  šumskog voća stavimo u manji lonac zajedno sa 100 g šećera i pola količine vode  (50 ml vode) pa kuhamo na laganoj vatri  dok se šumsko voće ne odledi. U drugoj manjoj posudi, u preostalih 50 ml vode razmutimo gustin koji dodajemo otopljenom šumskom voću i miješamo sve dok lagano ne zakuha. Kada nam je žele od šumskog voća lagano zakuhao premjestimo ga u drugu posudu i pustimo ga da se hladi na sobnoj temperaturi dok pripremamo  kremu od sira. Dok nam se krema hladi miješamo  ju nekoliko puta kako se ne bi stvorila korica.

Priprema kreme od sira:

Prema uputi na pakiranju otopimo želatinu, ostavimo ju 10 minuta da nabubri pa ju nakon toga otopimo na laganoj vatri. U drugoj posudi izmiksamo 500 g mascarpone sira s vanilin šećerom, šećerom u prahu  i  otopljenom  želatinom. Na kraju u posudu dodamo i 500 g slatkog vrhnja te cijelu kremu miksamo još 2-3 minute da postane dovoljno čvrsta.

U posebnoj posudi krupno nasjeckamo oreo kekse (10) i rasporedimo dobivenu količinu na dva jednaka dijela. Kada  završimo sve kreme, izvadimo ohlađenu podlogu iz frižidera i s  nožem prolazimo oko ruba kako bismo lijepo odvojili smjesu od papira za pečenje. Preko podloge razmažemo 1/3 kreme od sira, stavimo polovicu nasjeckanih oreo keksića i na vrhu polovicu kreme od šumskog voća. Opisani postupak ponovimo još jednom, a na vrh torte stavimo ostatak bijele kreme.  Pripremljenu tortu  stavimo u frižider na hlađenje što je duže moguće, a prije posluživanja ukrasimo ju preostalim krupno nasjeckanim oreo keksima i svježim šumskim voćem.

Dobar tek vam želimo i puno slatkih trenutaka do proljeća.

Hana Kalac

Hana Kalac tijekom dana pravnica, popodne kuharica, navečer blogerica, vikendom putnica, u modu zaljubljenica, a u duši sanjalica. Žena, kćer, sestra i prijateljica koja pokušava iskoristiti svaki dan u maksimalnom uživanju, ljubavi i sreći!

Svakako posjetite njezin blog http://hadoka.hr/ ! Hanine slane i slatke recepte možete pogledati na blogu @hadoka.hr i instagram profilu: @hadoka.hr

Foto Nikki Vancaš

Zahvala Caffe bar Castrum, Kaštel Grobnik

Pripremila: Maja Vizjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE