ZTC

Lara Mamula koja život bez umjetnosti, kreativnosti jednostavno ne može zamislit. Ne zna drugačije, jer ona s time živi! Prvo je završila Srednju školu za primijenjenu umjetnost u Rijeci, a zatim je postojala ideja o studiju scenografije u Milanu, no ta se ideja kasnije pretvorila u studiranje i završavanje Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Kroz školavanje još u srednjoj školi uz profesoricu Nives Papandopulo, rodila se ljubav prema kazalištu. Prof. Papandopulo vodila ju je na Festival Malih scena. Predstave koje je tada vidjela snažno su je se dojmile da je njezin kreativni fokus jednostavno krenuo u tom smjeru. To je istinski htjela. Uz scenografiju, počela se baviti i plesom. Nekoliko godina bila je aktivna članica i plesna performerica Prostora plus, udruge za suvremeni ples i fizički teatar, pod tadašnjim vodstvom Žaka Valente. U tom periodu pohađala je brojne edukacije, radionice sjajnih umjetnika kao što su Selma Banich, Iva Nerina Gattin, Ide van Heinigen. Stvarali su predstave, išli na turneje, putovali, sudjelovali u brojnim projektima i to Riječke ljetne noći, Multimedijalni projekt *Česan* u Poreču, scenski i glazbeni performans s grupom Let 3… Kroz ples, pokretom stvarala je, tijelo je postalo alat za njezine kreacije i ideje. Spoj plesa i scene, ljubav prema tome, nastavlja se kroz studiju na Akademiji u Rijeci i Akademiji u Berlinu (MAPA). Više o Lari možete saznati na Instagramu: https://www.instagram.com/lara.design.studio/.

Lara Mamula

Kako je sve počelo?

Sve je započelo još u djetinjstvu zajedno s mojom mamom. Brat i ja smo s njom počeli slikat, šarati. Otac se bavio glazbom. Tako da je umjetnost bila nešto što nas je okruživalo. Brat je kasnije krenuo nekim drugim putem, a ja sam nastavila s oslikavanjem u životu. Nakon školovana okrenula sam se radu iza scene. I jedan svoj životni period posvetila scenografiji i radu u kazalištu. Riječ je bila najviše o kazalištima nezavisne scene, no pružila mi se prilika raditi i u HNK Ivan pl. Zajc, kao asistentica scenografu Daliboru Laginji, na predstavi *Karolina riječka*. Rad u kazalištu za mene je apsolutno timski rad, proces u kojem svatko tko sudjeluje, raste, dolazi do novih ideja, spoznaja,  ponekad i svi polude, ali na kraju se iz svega izrodi nešto dobro i taj osjećaj je sjajan.

Onda su nastale *Sovice*…

Kada su se zagasila svjetla pozornice, otvorila su neka nova stvaralačka područja u kojima danas djelujem i uživam. Crtajući svojoj djeci, Evi i Franu, počela sam sve više i više crtati ilustracije, a prijelomi trenutak je bio poziv od Lorene Basare Zupčić kada me nazvala i pitala da li bi joj napravila ilustracije za njezinu priču. I tako su nastale *I sovice znaju plesati*, moja prva slikovnica. Nakon toga uslijedile su knjige tj. dizajn knjiga i ilustracije za Udrugu celijakičara grada Rijeke. Trenutačno radim, dovršavam projekt na kojem surađujem sa zagrebačkom agencijom Kadei 360, a radi se o dizajnu koji je vezan za djecu, odjeća, slikovnice…

Za tebe je ilustracija…

Sve moje ilustracije doživljavam vrlo osobno, vezujem se uz njih, razmišljam o njima, analiziram. Moja djeca i par mojih bliskih prijatelja su mi najjači kritičari! Veseli me što sam nekako nastavila i sa svojim scenografskim djelom, samo malo drugačije. Sada je to pretočeno u  dizajn interijera. Radila sam na uređenju boutique hotela u Fažani, uređenje slastičarne, pekare bez glutena Rica i nekoliko privatnih objekata. Moji današnji poslovi, u biti su se nekako izrodili iz mojih hobija, ljubav prema interijerima i ilustracije i uživam u njima. A moj stvaralački put je dosta istraživački!


Gdje te se može sresti?

Moj đir je na Terminalu u caffe baru *Corto Maltese* ujutro gdje obožavam piti kavu i čitati e-mailove te u teretani *Terminal 7* gdje vježbam. U autu dok razvozim djecu u školi i na njihove sportske aktivnosti, s prijateljima i u ateliru. Mala mirna oaza. Velika šalica kave, muzika i crtanje, rad…

Ona se vidi baveći se novim izazovima i osmišljavajanjem novih interijera i stvaranjem novih ilustracija. Uživa u životu, putovanje s djecom, familijom i s prijateljima, druženja, vježbanje, izložbe, koncerti, upražnjavanju stvari koje je ispunjavanju i inspiraraju.

Ono kad nemaš ništa za doručak, čak niti mlijeka! Al imaš zato super male kalupe za…

Kuglof

250 g brašna

125 g mljevenih badema

1,5 žličica cimeta šećera

1/2 žličice klinčića

1 žlica praška za pecivo

1 žličica soli

3 jaja

1 šalica meda

3 žlice ulja

3 srednje jabuke

U većoj posudi pomiješajte brašno, začine i prašak za pecivo. Dodajte sol. U posebnoj posudi izmiksajte jaja, med i ulje dok ne dobijete pjenastu smjesu. Umiješajte suhe sastojke pa dodajte nasjeckane jabuke. Pustite da smjesa stoji oko pola sata. Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Napunite kalupe smjesom i pecite oko pola sata.

I eto divoga doručka, koji se papa u krevetu dok je toplo, s jagodama!

Foto Nikki Vancaš

Zahvala Charlie bar

Pripremila: Maja Vizjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE