ZTC

Mateo Žmak, po sudu kritike, trenutno je jedan od najeminentnijih pijanista mlade generacije u Hrvatskoj. Započeo je glazbeno obrazovanje klavira s 9 godina. Pohađao je osnovnu i srednju glazbenu školu Ivan Matetić Ronjgov u Rijeci, a klavir je diplomirao pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi izv.prof. Vladimira Babina. Iza sebe ima pedesetak zonskih, regionalnih, državnih, europskih i svjetskih pijanističkih natjecanja na kojima redovito osvaja prve i druge nagrade. Trenutačno je treći pijanist na svijetu do 23 godine, nagrada koju je dobio na natjecanju u Litvi krajem 2017.g. Također, kao solist i korepetitor održava koncerte u renomiranim dvoranama diljem Hrvatske, kao i u Italiji, Austriji, Češkoj, Poljskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i Sloveniji. Dobitnik je prestižne nagrade Hrvatske Akademije Znanosti i Umjetnosti *Oskar znanja* za 2015.g. za izvanredna postignuća u klasičnoj glazbi i stipendist je grada Rijeke 6 godina, a odnedavno i stipendist Rotary Cluba. Jedan je od rijetkih klasičnih pijanista koji se uz klasičnu glazbu bavi i drugim sferama glazbe kao što su pop, blues, jazz te djeluje kao prateći glazbenik mnogim poznatim imenima s područja županije, ali i šire. Neki od izvođača s kojima surađuje su: Đani Stipaničev, Antonio Krištofić, Medea Market Sindik, Matea Dujmović, Katja Budimčić Sabljar, Voljen Grbac, Antonella Malis, Viven Galletta te s njima godišnje održi oko 150 koncerata. Djeluje i kao korepetitor najboljim zborovima u Rijeci i okolici kao što su: Vokalni Studio Rijeka, Sempre Allegro, Sloga, Martin Matetić… Od ove godine je i stalni član orkestra MIK-a, gdje je zamjenio njegovog profesora i dosadašnjeg voditelja MIK-ovskog orkestra, Vladimira Babina. Također, djeluje i kao studijski glazbenik i ne ograničava se samo na glazbene suradnje već ostvaruje brojne suradnje s ljudima iz drugih umjetnosti. Ove godine je upisao doktorski studij na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i za 3 godine stiče naziv dr. art, što je titula s kojom se nekolicina glazbenika u Hrvatskoj može pohvaliti. Više o Mateu možete sazanati na

Facebook: Mateo Žmak

Youtube: Mateo Žmak

Mateo Žmak

Kako je sve krenulo? Već kao dijete si oblačio tatina odijelca i svirao sintisajzer pred publikom plišanaca?

Još od najranijeg djetinjstva je moj otac Mladen Žmak (također vrsni glazbenik) prepoznao da mu sin ima sluha i talenta za glazbu, te me sa 5 godina upisao na glazbeni tečaj gdje su brzo uvidjeli da sam već tada nadvladao njihove standarde te su preporučili glazbenu školu. Glazbena škola za najmlađe nudi tzv. glazbeni vrtić u kojem kroz igru pomalo djecu pripremaju za ono što ih čeka u glazbenoj školi. Tamo su opet vidjeli da gubim vrijeme te su me odmah upisali u glazbenu školu kao najmlađeg u novijoj povijesti. Nakon prvog polugodišta, profesori su predložili mojim roditeljima da me iz prvog razreda odmah prebace u treći jer se, prema njihovim riječima, *dosađujem na nastavi i gradivo mi je prelagano*. Od tada sve završavam redovito.

Kakav je osjećaj biti treći nabolji pijanista na svijetu u svojoj kategoriji?

Jednostavno nevjerojatan! Zbilja mogu reći da sam dosanjao svoj san jer mi je nagrada trećeg najboljeg pijanista na svijetu do 23 godine donijela ekskluzivnu priliku da snimim solistički CD s djelima klasične glazbe za najveću svjetsku izdavačku kuću Deutsche Grammophone, za koju snimaju najbolji klasični glazbenici svijeta. Za primjer, jedini hrvatski glazbenik koji je dosad snimao za njih je najveći pijanist u hrvatskoj povijesti, Ivo Pogorelić i to me izuzetno veseli!

Za tvoj styling zadužen je Gentleman’s shop i moram priznati da izgledaš odlično!

Ostvario sam iznimno zanimljivu suradnju s Gentleman’s shopom koji su zaslužni za kompletan moj styling na velikim projektima, natjecanjima i koncertima stoga će se ta suradnja nastaviti i za potrebe snimanje spota i covera za CD koji je u planu. Isto tako moram nagalsiti da je ovo prva suradnja Gentleman’s shopa i jednog klasičnog glazbenika i ovim putem se moram zahvaliti na ukazanom povjerenju.

Kako izgleda jedan tvoj dan kada imaš nastup i jedan sasvim običan dan?

Sve ovisi, zapravo. Budući da često imam nastupe dan za danom, vrijeme buđenja ovisi o tome u koje sam doba noći došao s prethodnog nastupa i gdje je on bio. Ali, nakon jutarnje higijene, na red dolazi *jutarnja higijena prstiju* što podrazumijeva usviravanje i lagano vježbanje programa kojeg ću svirati na koncertu taj dan. Pazim da se ipak ne preforsiram jer me tek navečer čeka koncert na kojemu moram biti jako koncentriran i odmoran, stoga tijekom dana uglavnom odmaram i slušam glazbu. Kada nemam nastup, jutro mi započinje odlaskom u teretanu i bavljenjem raznim sportovima koji me psihički *napune* za dan u kojem moram sjediti za klavirom 5-6, a nekad i više sati za što treba zbilja puno koncentracije i psihičkog mira. Nisam tip od izlazaka i noćnih provoda ali često iskorištavam svaki slobodni trenutak da se nađem s meni dragim ljudima. Isto tako, obožavam šetnju te me se često može vidjeti u beskonačnim šetnjama po Lungo mare. I da, *slučajno* mi tada mobitel ostane kod kuće.

Planovi za dalje?

U procesu sam još jednog ogromnog projekta dosad neviđnog u Hrvatskoj. Snimam videospot za klasičnu skladbu *Widmung* Franza Liszta. Koliko je to veliki poduhvat govori činjenica da se spot za klasičnu skladbu nije nikada u povijesti na našim prostorima napravio, a u svijetu ih se možda 10 glazbenika to odvažilo napraviti. Nakon završetka doktorata, volio bih se još isprofilirati kao klasični pijanist te održavati koncerte i natjecati se diljem svijeta te uz glazbu upoznati nove kulture pošto obožavam putovati. Krajnji cilj je rad na Muzičkoj akademiji kao profesor.

Zahvala: Boonker

Foto: Nikki Vancaš

Pripremila: Maja Vizjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE