ZTC

Suzana Mužić završila je srednju medicinsku školu u Rijeci, smjer zubni tehničar. Iako je voljela taj posao zbog kreativnosti i preciznosti koju zahtijeva, ljubav prema koncima, tkaninama, krojevima I haljinama naposljetku je prevladala te je 2012. godine upisala Callegari, talijansku školu mode i dizajna. Uz puno rada i vježbe, oduševila se znanjem koje je tamo stekla. Nakon što je ondje dobila diplomu modelista visoke mode, otvara svoj obrt Lilium Dresses 2016. godine.

Suzana Mužić

Njezine radove možete pronaći na

Facebook: https://www.facebook.com/lilium.dresses.krojacki.salon.rijeka/

Instagramu: https://www.instagram.com/liliumdresses/?hl=hr

Kako je sve krenulo?

Prve su kreacije bile za moje lutkice, a kasnije za mene i poneku prijateljicu. Sjećam se da smo u osamdesetima, kada su se pojavili prvi video spotovi, svi htjeli izgledati kao Madonna i nositi suknjice na volane, široke hlače s uvučenom špagom u pojasu i stisnutim nogavicama na dnu te preglomazne ravne sakoe. U našem se gradu to baš i nije moglo kupiti, pa sam si takve kombinacije odlučila sama sašiti. Tako sam počela – bila sam jako ponosna što si prije škole mogu na brzinu sašiti neku suknjicu ili hlače. Žao mi je da nisam sačuvala moje prve sakoe, vjerojatno nisu bili najbolje sašiveni, ali ja sam bila sretna i oduševljena!

Foto: Borna Ćuk, ustupila sugovornica

Tvoji uzori…

Moj je prvi veliki uzor bila moja baka Lina koja je bila vrlo kreativna osoba te sam uz nju i mama naučila šivati, plesti i heklati te mi je jako drago što se u novije vrijeme ručni rad ponovno počinje cijeniti. Uvijek mi se sviđala visoka moda i luksuzne tkanine, a divim se starim majstorima poput Christiana Diora i Coco Chanel. Prije dvije sam godine u Parizu bila na impresivnoj Diorovoj izložbi; malo je reći da sam se oduševila gledajući sve te predivne kreacije od njegovog samog početka do današnjice i njegovih nasljednika. To su predivni krojevi i vrhunski rad kojemu i sama težim.

Kako je hobi postao posao…

Ja sam svoj hobi pretvorila u posao i s užitkom ga radim, a mislim da to onda osjete i moje klijentice. U svaki se rad cijela unesem, radim ga strastveno i puno energije ulažem u pronalazak tkanina, dugmadi, trakica i ostalih ukrasa koje su potrebne da bi kreacija bila što savršenija. Još uvijek učim, skupljam iskustvo te se, kada zadovoljim tražene uvjete, nadam izaći na majstorski ispit.

U slobodno vrijeme…

Slobodno vrijeme provodim s obitelji i psom, cavalierom Ollijem, koji je često i sa mnom na poslu. Vikende volim provoditi u Baški na otoku Krku, a članica sam i udruge WoW, Women on Wine, s kojima se vrlo ugodno družim na raznim izletima uz dobro vino i dobru hranu. Nisam prevelika ljubiteljica svakodnevnog ispijanja kavi po kafićima jer ispada da nikad nemam dovoljno vremena za to, očito sam prevelika radoholičarka!

Suzana u društvu Maje Vizjak

Nadam se, odnosno znam, da ću u crtanju, krojenju, šivanju i svim ostalim ručnim radovima uživati do kraja svog života jer je to jednostavno dio mene.

Pripremila: Maja Vizjak

Hvala Corto Maltese

Fotografija: Deny Balaban

Kancelarija bar