ZTC

Saša Žic nakon gimnazije na Sušaku odlazi u Middelburg u Nizozemskoj studirati povijest umjetnosti na  Sveučilištu Roosevelt Academy. Nakon stečene diplome BA Arts vraća se u Rijeku, ali vođen željom da specijalizira fotografiju, ponovo odlazi u inozemstvo, ovaj put Italiju. Nakon 2 godine intenzivnog bavljenja fotografijom završava stručni studij fotografije pri ISFAV-u u Padovi. Kroz studij pronalazi se u studijskoj fotografiji, posebice stil-life i portetima, koristeći kamere velikog formata bez puno postprodukcije. Nakon povratka u Rijeku radi kao fotograf u poznatom foto studiju te završava dopunsko pedagoško-psihološko obrazovanje na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Trenutno predaje fotografiju u Prirodoslovnoj i grafičkoj školi Rijeka te intenzivno radi na moderniziranju školskih programa i uvjeta rada za mlade fotografe. Paralelno dovršava i diplomski studij Vizualnih komunikacija i grafičkog dizajna pri Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci, koji mu je užitak, ali i potreba za širenjem znanja i usavršavanjem. Sudjelovao je na mnogo izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, osvajao nagrade i priznanja, te bio dio mnogih fotografskih radionica, projekata i seminara. Više o njemu možete saznati na

Instagramu: https://www.instagram.com/sasazic/

web stranici: https://cargocollective.com/sasazic

Saša u razgovoru s Majom Vizjak

Kako je sve krenulo?

Sve je krenulo od simpatije, kako i bi drugačije, koja  je krenula  u foto sekciju u osnovnoj školi, pa sam i ja za njom. Nakon nekog vremena je ona odustala ali sam ja ostao u fotografiji do danas.  Možda je ulogu odigrala i genetika, jer je moja baka bila imala prvu foto radnju na otoku Krku  još u tridesetim  godinama prošlog stoljeća. Dugo godina sam, pod mentorstvom profesora Borislava Božića koji je puno znanja i energije ulagao u rad s mladima, razvijao ljubav prema fotografiji, bio aktivan član Foto-kluba Rijeka, sudjelovao na mnogim Novigradskim proljećima, Školama mira u Mrkoplju, radionicama Hrvatskog Fotosaveza po cijeloj Hrvatskoj, te sam imao izrazitu želju  steći i formalno znanje iz fotografije. U Hrvatskoj nažalost, to nije bilo moguće, bar ne na akademskoj razini. Studij u Padovi mi je omogućio savršene uvjete rada i  usavršavanja u struci, i definitivno odredio moj profesionalni razvoj. U Hrvatskoj ima jako puno kreativnih, izvrsnih mladih fotografa koji su većinom samoučeni,  što nije loše samo po sebi, ali smatram da Hrvatska zaslužuje imati formalnu, modernu izobrazbu fotografskih stručnjaka. Zato mi je izuzetno drago što imam prilike bar malo doprinijeti razvoju obrazovanja za fotografa, jer upravo, u sklopu najbolje radne skupine na svijetu, kreiramo novi kurikulum za fotografa za srednje škole.

Reci nam malo više o novom intermedijskom smjeru za izobrazbu fotografa?

Upravo to mi je trenutno najveća preokupacija, što također smatram jednako kreativnim, odgovornim i izazovnim procesom poput stvaranja umjetnosti. Novi smjer koji će krenuti već ove jeseni u škole zove se Intermedijski fotograf jer fotograf danas djeluje kroz različite medije izvan “čiste” fotografije, ulazi u poslove multimedije, grafičkog dizajna, virtualne stvarnosti. Također, danas je velika većina fotografa samozaposlena ili radi u manjim obrtima, za razliku od vremena kad je svaka veća firma imala svog fotografa i kad je cvjetao posao klasičnih foto radnji.

Iz tih razloga fotograf danas, ako želi biti uspješan, treba imati puno šira znanja i vještine, od poslovnog komuniciranja i upravljanja do zahjevnije postprodukcije i animiranja fotografije.

On mora u neku ruku biti “one man show”, onaj koji će znati komunicirati s klijentima, ponuditi kvalitetnu uslugu, izraditi ju, i što je najvažnije, obraditi  i prezentirati ju na pravi način. Za to je potrebno nešto više od pukog škljocanja, puno je tu posebnih aplikacija i programa koje fotograf treba savladati da bi svoje fotografije mogao primjeniti u različitim vizualnim rješenjima i sadržajima koje tržiše traži. Da ne pričamo da bi danas fotograf trebao poznavati i osnove video snimanja i montaže, te pratiti trendove u tehnologiji. Sve, to i više, biti će dio Intermedijskog fotografa, za kojeg sam siguran da će biti atraktivan i osvježavajuć doprinos strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj.

Za tebe je fotografija…

Čarolija stvaranja fotonima.

Da nisi fotograf bio bi…

Astronaut.

Kada ne predaješ, ne fotkaš, gdje te se može sresti?

Zadnje vrijeme  na igralištu s klincima ili u šetnji gradom. To su mi trenutno i glavni motivi fotkanja, iako se nadam da ću uskoro uhvatiti vremena raditi opet analognu fotografiju, koja mi sve više nedostaje. Taj “slow photography” način rada jednostavno stvara neku posebnu atmosferu i čaroliju fotografije. Siguran sam da će se ljudi sve više i vraćati tom klasičnom procesu stvaranja, zasićeni količinom i dostupnošću mobilne fotografije i društvenih mreža.


Pripremila: Maja Vizjak

Fotografija: Deny Balaban

Zahvala: Mon cafe

Vaši komentari