ZTC

Edi Ilić se prije 6 godina još u u osnovnoj školi zaintresirao za fotografiju kao umjetnost. Od svih umjetničkih tehnika ova mu je bila najzanimljivija. Satima je proučavao kako fotoaparat funkcionira i kako se s njim rukuje. Fasciniralo ga je kako se može zabilježiti trenutak kroz jedan kratki klik. Inače, završio je Hotelijersko-turističku srednju školu no njegov poziv će uvijek biti fotografija i umjetnost. Pronašao se u pejzažnoj fotografiji i kroz godine se profilirao kao fine art pejzažni i astro fotograf. Njegov rad prvi puta je zamjećen na izložbi *Županija u jednom danu* 2015. godine, a ujedno postoji je jedna anegdota vezana za tu izložbu i to da nije ni znao da je fotografija izložena. Pozivnica je bila odaslana na krivi mail, no jedan dan je otišao na website natječaja i ustanovio da je osvojio nagradu! Poslijednja izložba na kojoj je sudjelovao bila je *Ponos domovine* u Zagrebu. Velika mu je čast što su mu 10  fotografija trajno izložene u njegovoj srednjoj školi.

Više o Ediju možete saznati na Facebooku: EDI ILIĆ FACEBOOK

Instagramu: EDI ILIĆ PHOTOGRAPHY

Webu: http://edi.creativ.hr

Maja Vizjak i Edi Ilić

Šta te odredilo kao fotografa?

Oduvijek me privlačila priroda i satima sam ju promatrao, mislim da je to glavni razlog zašto se bavim pejzažnom fotografijom. Kroz obradu prirodi dajem svoj *touch* i stvaram nešto čega ustvari nema, rekao bih poboljšanu stvarnost.

Šta te potiče da neumorno, doslovno tragaš i dalje?

Inspiriraju me zanimljive lokacije. Kroz svoje pejzažne fotografije nastojim ne samo predočiti stvarnu lokaciju već ju kroz obradu pretvorim u nešto još ljepše i zanimljivije. Ono što posebno volim je astrofotografija i već godinama proučavam tehnike te vrste fotografije. To je zaista prava znanost i bez obzira što se time bavim već par godina, moram reći da svaki dan naučim nešto novo o tome.

Reci malo više o astrofotografiji?

Živimo u svijetu koji je pun svjetlosnog zagađenja i trudim se naći mala mjesta i lokacije koje su toliko zabačene da je zagađenje nisko. Kroz postavke fotoaparata mogu *uhvatiti* čak i one zvijezde koje su golim okom nevidljive te ljudima kroz fotografiju pokazati da su zvijezde nešto svakodnevno, ali opet tako fascinantno. Fotografiranje zvijezda je kompleksno i ponekad satima sjedim i okidam prema nebu kako bih uhvatio savršen kadar. Neke od mojih fotografija zvijezda su ustvari stotinjak fotki spojenih u jednu. Kroz takve fotke se vidi kretanje Zemlje te putanja zvijezda.

Šta si ovoga ljeto fotkao, jel išao fotić na godišnji?

Fotić nikako nije otišao na godišnji s obzirom da samo ovog ljeta djevojka i ja bukirali 6 vjenčanja, a trenutačno radim na projektima kao što su izrada wedding photography stranice u cilju naše promocije.

Neke vizije, šta dalje?

Moja budućnost je u fotografiji i umjetnosti to mi je jasno. Maja, moja djevojka i ja se bavimo fotografiranjem vjenčanja, a ja ujedno i fotografiram nekretnine.  U tom području sam se maksimalno educirao. Pokušavam unjeti elemente fine art fotografije u svakodnevnu komercijalnu fotografiju kojom se bavim i na taj način se izdvojiti iz mase u doba kada svatko ima mogućnost biti fotograf.

Edi je mladi umjetnik koji ima jasnu viziju šta i kako želi raditi, stvarati i bilo je tako lako s njime razgovarati, otvarati teme. Osobno jako volim ali nisam nešto vješta u fotografiranju, premda sam je polagala na akademiji ali nikada je i naučila. Bolji sam model u šali govorim, no uvijek sa zanimanjem slušam o fotografiji s mnogo pitanja i potpitanja. Fotografija je divna i beskonačna materija i zato se uvijek ispočetka radujem upoznati novoga fotografa nekoga kao Edija! O ovome momku još ćemu zasigurno čuti!

ZAHVALA: KAOKAKAO

PRIPREMILA: MAJA VIZJAK

FOTO: IVA KJAER

Kancelarija bar