ZTC

Alen Tibljaš široj je publici postao poznat kao bubnjar u grupi Laufer. Mnogi su bendovi u kojima je djelovao te i danas djeluje i to Majke tj Bare & Plaćenici, En Face, Mandrili, a kao najjači momenti njegove glazbene karijere ističe doba s Lauferom s kojim je osvojio prvi Porin 1995. godine te ga čuva upravo on. Mnogo je koncerata odradio te osvojio brojne nagrade pa tako i Porine. Tu su suradnje i s drugim glazbenicima te mnogobrojni nastupi pa tako i s Divas i dive u Lisinskom 2005. godne. On nije samo izvođač nego i autor pjesama te aranžer dok se u novije vrijeme bavi organizacijom glazbenih manifestacija i to Student day fastival, a idejni je začetnik te glavni i odgovorni zajedno s Vedranom Žunićem na upravo aktualnoj Riječkoj zvečki čiji će nas koncerti i ovoga kolovoza uveseljavati na Donjoj Vežici. Više o Alenu možete saznati na:

Facebook: Alen Tibljaš

Instagram: Alen Tibljaš

Alen Tibljaš

Kako je sve krenulo?

Svirao sam u školskoj klupi, u razredu i po tome sam bio poznat. Tata je svirao u limenoj glazbi ali ja sam prvi koji živi život glazbenika. A sve je počelo još u osnovnoj školi Nikola Tesla gdje mi je učitelj glazbenog bio Ivica Badurina inače autor pjesme Vilo moja koju izvodi Vino Coce, on je imao ideju da osnuje instrumentalni sastav te je okupio zainteresirane. Ja sam htio svirati bubnjeve, na vlastitu inicijativu bez ikakvog predznanja gotovo samouk to su bili moji počeci. U tadašnjem Domu pionira sa Srećkom Valušekom osnovao se moj prvi bend The Costa bend i svirali smo po školama plesnjake, zajedno s Vedranom Križanom koji danas svira s Nenom Belanom i Fiumensima. Na kraju srednje škole ušao sam u En Face gdje sam jedan od osnivača. To su bili dani kada sam bio isključivo posvećen glazbi, škola me nije pretjerano zanimala i tada sam odlučio da je moj poziv glazba.

Odlučio si po vokaciji biti glazbenik…

Danas imam status slobodnog umjetnika no puno je tu bilo svega, uspona i padova. Moj posao znači raditi vikendima, što je teško za pratiti kada živiš s nekim tko radi preko tjedna, što ja nikako ne bih mogao. Pokušao sam raditi *normalne poslove* imati *normalno radno vrijeme* ali brzo sam uvidjeo da to nje za mene, da to nisam ja. Sloboda je najljepša i meni najbitnija!

Od Laufera, kada si postao svima prepoznatljivo lice glazbene scene danas se baviš i organizacijom muzičkih manifestacija. Student day festival jedna je od njih?

Desilo ih se već osam uspješno održanih te nastavljamo i dalje. To je miks kulturnih, sportskih, znanstvenih, humanitarnih, informativnih, zabavnih i glazbenih sadržaja uz poznate hrvatske i svjetske izvođač. Riječ je o potpuno besplatnom tjednu prožetom studentskim aktivnostima, gdje će nastupati veliki broj izvođača. Velika je to organizacija i u biti to je cjelogodišnji projekt na kojem se počinje raditi odmah po završetku ljeta da bi sve bilo *gotovo* u tih nekoliko dana pred ljeto naredne godine!

 

A potpisuješ i Riječku zvečku tj Vezičke ljetne noći koje idu već četvrtu godinu za redom i upravo su na vrhuncu sezone?

Da, to je jedan spontani projekt nastao u suradnji s Vedranom Žunićem. Let 3, pulska grupa Nola i riječki The Siids te Krešo i Kisele Kiše odradili su svoje nastupe ove sezone. Još nam slijede Padre te Iz@t i Borgie, a zadnji četvrtak u mjesecu kolovozu grupa Jonathan pa onda dan poslije iznimno i gost iznenađenja. Ovakve stvari me inače raduju i zato nastojim baviti se njima. Red organizacije, puno dobre glazbe ukratko je ishodovala Rijekom zvečkom.

Ovaj projekt je jedinstven i originalan po mnogočemu, od odabira lokacije, publike koja je kvartovska te izvođača i tajmingu?

Riječka zvečka održava se u parku na Donjoj Vežici pored crkve, a ekipa je kvartovska i šire. Dolaze nam i stranci koliko čujem jer eto u kratko vrijeme postali smo prihvačeni i prepoznatljivi. Ulaz je bespatan i svatko je dobrodošao, a repertar radimo tako da se svatko i osjeća tako, dobro došlo! Festivali i inače gazbene manifestacije nisu novina u nas ali ova je drugačija jer ne *gađa* ni tajming ni dobni uzrast što je osnovica pri primišljanju takvih događanja nego smo baš htjeli biti spontani i nenametljivi. Koliko smo uspjeli u tome dovoljno govori posjećenost.

Gdje te se inače može sresti koji je tvoj đir po gradu?

Prvu jutranju pijem u Bordel La Grotta, a tu i ručam ili večeram jer ne kuham. Često sam i u Cukarikafe te BarBaru dakle radijus kretanja poprilično puput gradskog mačka, oba Kingsa da ne izostavim!

Pozivnica za doći na Riječku zvečku jedan četvrtak u kolovozu stoji ili već ove subote 18.8.2018 u 21 sati u Lovranu, Beach baru Cipera kada svira En Face. Vidimo se!

Foto Nikki Vancaš

Zahvala Bar Bar

Pripremila: Maja Vizjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE