ZTC

Maja Tomažić Jakumatović rođena je Riječanka sa Sušaka, kako voli napomenuti, koja nakon Sušačke gimnazije i neuspjelog pokušaja upisa na ondašnju Likovnu pedagogiju, upisuje  Fakultet za management u turizmu u Iki i paralelno sa studijem dizajnira, kreira i radi kao free-lance modni dizajner. Diplomski rad bio joj je *Marketing modne industrije* , a u posebnom dijelu istraživala sam utjecaj mode na turizam i na koji način moda može postati turistički proizvod. Pisala je za fakultetske novine, sudjelovala u kreiranju kostima ondašnjih plesnih grupa, plesnih pratnji Borisa Kosmača, stiliziranju  kontroverzne voditeljice Marije Štrajh. Bile su tu i revije po cijeloj Hrvatskoj uz dobru zabavu ali ne tako ozbiljan pristup kao što je to danas napominje. Završila je i Talijansku školu Callegari smjer modni dizajner-stilist s marketingom te potom i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Rijeci. U zadnje vrijeme jako je privlači i dizajn tkanina, pa se opušta uz osmišljavanje različitih dezena, proučava literaturu o dizajnu uzoraka tkanina,  a razmišlja i o pokretanju jednog posebnog portala s idejama. Inače je članica Udruge poslovnih žena *Krug* i mentorira u podružnici Talijanske škole Callegari u Rijeci.

Maja Tomažić Jakumatović

Članica je i globalne organizacije Fashion Revolution organizacije koja se zalaže za transparentnost proizvodnje u modnoj i tekstilnoj industriji, a ujedno potiče slow fashion, kvalitetniju i odgovorniju modu, te ručni rad , unikate i recikliranje. Više o Maji i njezinom brendu *MyHappySkirt* možeze saznati na:

Facebook: MyHappySkirt Rijeka

Web stranica: www.myhappyskirt.com

Tvoj put je put u poduzetništva i dizajna!

Za to moraš biti hrabar, a hrabar znači pomalo i lud. Tako sam u doba najveće krize 2013.g. preuzela dućan sa tekstilom. Čim si stariji sve si manje hrabar, a prevladavaju razum i iskustvo kao kočnice, pa je bilo pitanje ili sad ili nikada! Nisam željela poslije žaliti da nisam probala , a imala sam i punu podršku obitelji. Dućan *Tekstila* na Školjiću sam malo preuredila i dotjerala, sve je u industrijskom stilu, a prošle godine pokrenula sam mali modni korner za brend *MyHappySkirt*, a slogan *Stila ima Tekstila* postala je osnovna filozofija usluge prema kupcima.

Kako je nastao MyHappySkirt?

Jednoga dana pozvala me Maja Uremović iz Extravaganta da se uključimo u humanitarni projekt stiliziranja cura za izradu humanitarnih majica i modne revije. Ideja je bila napraviti suknjice od tila u raznim bojama koje će pasati na pin up styling i štosne majice. Osmislili smo način slaganja tila tako da su suknje ispale bogate, *diorovske* kako volim reći. Došla mi je ideja da za svaku suknju izradimo mobilni broš sa posebnom porukom koja će biti motivator i inspiracija osobi koja nosi suknju i koja će je učiniti sretnom i uspješnom u nastupu. Sama suknja postala je metafora svevremenske  i uspješne žene  u svakom pogledu i zanimanju. Iz prvih suknji razvile su se tri linije u raznim materijalima i formama  i to Romantic, Business te Extra i svaka suknja ima svoj broš , a vlasnica suknje ulazi u knjigu *Moja sretna suknja* s porukom koju je dobila, tako da se niti jedna poruka ne ponavlja.


 

Voliš i dišeš Grad koji teče…

To je posebna priča i opet je vezana i proizišla iz inspiracije Sušakom i čakavštinom. Zapravo volim šetnje Trsatom, mostom preko Rječine  i  Stari grad. Uvijek sam u žurbi i jurim preko Korza do pošte , na Finu i Starim gradom nazad u dućan. Često volim zastati na kavu i kolač i sada je to mjesto *Kod Svetog Vida* ili *Čarli*, a obavezno uz sebe imam inspirativnu bilježnicu u koju pišem svakakve ideje, stihove i nabacujem skice. Volim promatrati ljude i ptice. Volim pisati crtice na čakavštini. One su ipak najviše vezane za sjećanja na djetinjstvo provedeno na mojoj Krimeji, kraj Orijentovog igrališta.

A onda je nastao i Riječki Brhan?

Rječki brhan nastao prošle godine, kada sam promišljala Rijeku kako otvoreni i multikulturni grad koji je osvojio tutulu prijestolnice  kulture. Zamislite prijestolnica! Gledala sam u *Mlekaricu* na trgu i razmišljala o noninim trvezima, pregačama i tome kako smo otvoreni grad pa zašto ne bismo nudili i muškarcima suknje?  Zapravo, to je univerzalni, unisex brhan (suknja) za muškarce i žene, a cijela teorija oko muške suknje i poimanje suknje kao iskonskog i zdravog odjevnog predmeta bila je potkrijepljena argumentima i istraživanjima prof. Marijana Vejvode koji me je još za vrijeme fakultetskih dana poticao da izdizajniram mušku suknju. Riječki brhan ima skrivene simbole u trokutu koji simbolizira šarena jedra različitost, ali i toleranciju te troelementarnu moralnosti. Dobro misliti, dobro govoriti i dobro činiti, a svaka suknja nosi poruku rukom ispisanu *Rijeka ljubavi nosi me k pobjedi*.

Rijeci treba udahnuti duh globalnog i svjetskog. Trendovi su ručni rad, reciklaža, unikatni dizajn, tzk spora moda, promišljanje održivosti i povratak duhovnim vrijednostima naglašava Maja. Ova mi je godina po horoskopu prepuna ideja pa sve pišem i bilježim, a samo će se najbolje isfiltrirati i pomalo zaživjeti. Bitno je okupirati pažnju i stvarati. I ostavljati dobar trag…

 

Lorena danas izgledaš posebno u Majinoj kreaciji nove kolekcije MyHappySkirt ali i torta ti je prigodna, Happy cake…

Happy cake

Sastojci:

230 grama tamne čokolade, 50 grama smeđeg šećera, 140 grama maslaca, 100 grama mljevenih lješnjaka, 4 jaja, Naribana korica naranče

Krema:

1 vrećica pudinga od vanilije, 50 g maslaca, 450 ml. mlijeka

Ukršavanje:

Slatko vrhnje 250 ml

Priprema:

Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg. Tamnu čokoladu s malo maslaca otopite na pari. U zdjelu posebno umiješajte lješnjake, šećer, žutanjke, preostali maslac, naribanu koricu naranče. Lagano dodajte bjelanjke. Stavite u prethodno pripremljeni protvan za tortu (maslac, brašno). Pecite na 180 stupnjeva cca 40 minuta (probajte da li je vrh noža suh).

Krema:

Skuhajte puding prema uputi na pakiranju. Lagano nakon što se ohladi dodajte maslac. Nakon što se je biskvit ohladio, prerežite i premažite kremom.

Ukrašavanje:

Tučeno slatko vrhnje premažite po torti i ukrasite po želji.

Uz ovu tortu preporučam „Priče za laku noć za mlade buntovnice“ Elena Favilli, Francesca Cavallo. Teško bi bilo odabrati jednu od priča jer se radi o  pripovijetkama o 100 hrabrih žena (buntovnica) koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. Cilj je da nadahne djevojčice (kao i njihove majke, tete, rođakinje) da sanjaju velike snove, potakne im samopouzdanje te im ulije snagu da razviju svoje osobne talente i tako oblikuju svijet u kojem žive.

Zato živite svoje snove i nosite Happy skirt!! 

Lorena Basara Zupčić

Lorena Basara Zupčić po struci je pravnica i specijalistica kriminalističkog istraživanja, mama desetogodišnje Lucije, zaljubljenica u knjige, modu, glazbu, šivanje i ručni rad. Listajući godinama časopise o hrani i uređenju doma u skladu s godišnjim dobom, razvila je strast prema pravljenju kolača (na svoj način) i njihovu ukrašavanju. Kolač nije samo „smiješati sastojke“ već je to priča od stotinu riječi, od ideje, pripreme, izrade, mirisa koji kruži domom i njegova ukrašavanja. Lijepa riječ zaustavlja vrijeme, pa učimo, onda, od nje kako proustovski zaustaviti vrijeme zalogajem kolača uz šalicu aromatičnog čaja ili omiljene kave.

Foto Nikki Vancaš

Zahvala Charlie bar

Pripremila: Maja Vizjak

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE