ZTC

Ivan Botički je student diplomskog studija likovne pedagogije, modul kiparstvo. Pohađao je Gimnaziju u Požegi, nakon toga upisao studij povijesti umjetnosti u Zadru 2006. godine. Za vrijeme srednje škole, radio nekoliko godina kao glumac u Gradskom kazalištu Požega. Bavio se glazbom, glumom, folklorom, natjecanjima iz fizike, biologije, geografije, radio sve i svašta – kao glumac, novinar, prodavač kozmetike, unapređivač prodaje vina, konobar. 2014. godine, nakon godina ponovnog otkrivanja sebe, osobne renesanse, odlučio je upisati studij likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Izlagao na grupnim izložbama studenata Akademije, Student Day-u, Noći muzeja, sudjelovao na radionicama Platforma za eksperiment, natječajima dizajna nagrada *Pro Pr Awards* i *Homo si teć*, član skupine studenata kiparstva pod vodstvom doc.art Darije Žmak-Kunić u projektu uređenja staze u Park šumi Golubinjak, radio kao asistent kostimografije na predstavi *Šišmiš* u HNK Ivan pl. Zajc, Rijeka, sudjelovao na mnogo radionica u vrtićima i školama Primorsko-goranske županije, aktivan u radu studentskih udruga. Više o njemu možete saznati na

Facebooku: Star Lord

Instagramu: fortunately_I_am_migthy


 

Kako je sve počelo?

Odrastao sam u Kutjevu kao dijete samouke najbolje šilice na svijetu i nogometaša, u  obitelji punoj djece, osobnosti, glasnih stavova, velike podrške i ljubavi. Oduvijek sam volio crtati i slikati, kroz čitanje knjiga sam razvijao maštu i onda te nove prostore gradio od legića ili prenosio na papir. No pravi korak ka životu umjetnika sam tek napravio s 26 godina, odlukom o upisivanju Akademije.

Jedva si došao na prijamni u Rijeku?

Život se poigrao s mojim živcima, gotovo da nisam niti upisao ovaj studij. Dan prije prijemnog ispita, zbog olujnog nevremena jedva sam uspio doći do Rijeke. No u konačnici, nekako jesam i nakon mjeseci samostalne pripreme, izgubljenih 7 kg i istovremenog svakodnevnog rada na poslu, ostvario sam prvo mjesto na prijemnom ispitu. Prvobitno želio biti slikar, no zaljubio se u kiparstvo, eksperimentirao s grafikom, pronašao se u scenografiji i kostimografiji!

Na čemu trenutno radiš?

Trenutno radim na konceptu za diplomski rad koji će biti najvjerojatnije samostalna produkcija predstave, uključujući izvedbu, scenografiju, kostime, režiju, scenarij… Ove akademske godine se fokusiram na kreiranje prostornih pejzaža i neprimijenjenog prostora punog elemenata od različitih materijala koji gube svoju funkciju. U svom radu koristim konac, vunu, čavle, odjeću, drvo, staklo, okvire, pleksiglas i odbačene materijale i predmete koje nalazim po Akademiji i koje kombiniram u kompozicijske objekte; lajt motiv su mi krug i kvadrat, organičnost i geometrizacija, planine, šume, granje, imaginarni prostori unutar nas i izvan nas, razbijanje okvira, emocionalno i fizički, a 90% vremena provodim smišljajući koncepte, značenje, ideje. Izbjegavam pojam klasične skulpture koju pokušavam redefinirati, prostor oko sebe smatram skulpturom kroz svoje djelovanje, život, interakciju, reakciju.

 
 

Neki uzori u stvaralaštvu?

Velik uzor su mi romantičarski umjetnici poput Caspara Davida Friedricha, omiljeno umjetničko razdoblje mi je art nouveau, od suvremenih umjetnika Anish Kapoor, Andy Goldsworthy, Richard Serra. Glazba je velik dio mog procesa stvaranja, uvijek nešto pjevušim ili zviždim i izluđujem kolege. Inače, oduvijek u svijetu knjiga, stripova i superjunaka, pobožni obožavatelj filmova, kazališta, animea, Marvela, DC-ja i geek kulture, leptir-mašni, prsluka i boemizma kraja 19. stoljeća.

Što dalje nakon akademije? Vidiš se u prosvjeti ili privatnom poduzetništvu kreativnih industrija? Imaš li već neke vizije što i kako?

Pošto pokušavam sam financirati svoj studij i samostalan život te što manje time opterećivati svoje roditelje, radim uz pohađanje studija. U budućnosti se vidim kao likovni pedagog u radu s djecom, njegujući njihovu kreativnost, ideje i samopouzdanje te kao samostalni umjetnik koji će raditi na 27 različitih strana, baveći se instalacijama i scenografijama, kreirajući odjeću i kostime za kazalište. S mamom se šalim da će imati jedan mali kutak u mom ateljeu za svoju Bagat mašinu, gdje ćemo skupa kreirati naše modno carstvo. Sudjelujući na projektima i radionicama ostati u likovnome fahu. Imati svoju slastičarnicu! Pomalo sam megaloman, ne želim se obuzdavati ili ne iskoristiti šanse koje život pruža, samo treba raditi i biti spreman na žrtvovanje, trud se uvijek isplati.

Govori mi, nekome to nije bitno no meni jest jer nakon prvog neuspjelog studija, prvi put nakon dugo vremena, vjerovao je u sebe i svoje sposobnosti i rekao si da više nema propuštenih prilika i otada, grabi svaku priliku da nauči nešto novo i uspije, razvija se! Nadovežem mu se u misao i nastavim, a onda su se uspjesi samo počeli nizati, jedan za drugim. Jer granice, a šta su uopće granice?! To su samo izmišljene crte u nečijim glavama, a kod nas toga nema…

Najbolji *bez premca* čokoladni souffle u našemu kraju je kod Anića. Najela sam ih se dosad, svakakvih… U prvoj sezoni MasterChefa ušla u finale upravo njega pripremajući stoga smatram da legitimo mogu ustvrditi ako želite onaj pravi ili put Anića u Kostrenu ili po njihovoj recepturi u kućnoj radinosti! Bliži nam se i Valentinovo…                                     

Čokoladni souffle

125 gr maslaca, 3 jaja, 1 vanilija šećer, 10 dkg šećera, 1 žlica kakaa, 8 dkg brašna, 15 dkg čokolade za velikim postotkom kakaa

Otopite maslac i čokoladu za kuhanje na pari. Pjenasto umiješajte jaja i šećer te vanilija šećer. Dodajte otopljenu čokoladu i maslac dodajte kakao i brašno te dobro izmiješajte. Namastite kalupe i pospite sa malo brašna, ili u kalupe stavite papirne košarice za muffine. Stavite smjesu skoro do vrha u svaku košaricu te stavite peći 10 min na 200 C. Čokoladni souffle izvadite iz peći, pričekajte minutu, dvije te izvadite na tanju. Poslužite uz preljev od šumskoga voća i šlaga te po želji naribajte malo korice od naranče.

Čokoladni desert idealan za Dan zaljubljenih!

Foto Nikki Vancaš

Zahvala Restoran Anić

Pripremila: Maja Vizjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE