ZTC

Lana Gržetić nakon završene srednje Škole za primijenjenu umjetnost upisuje Akademiju primijenjene umjetnosti u Rijeci, smjer kiparstvo. Tijekom srednje škole i Akademije sudjelovala je na brojnim skupnim izložbama, a 2016.god. imala je i samostalnu  izložbu aktova no ipak se najviše bavi keramikom. Tijekom ljeta uključuje se u razne keramičke i slikarske radionice u Hrvatskoj i inozemstvu. Na jednoj takvoj međunarodnoj specijaliziranoj radionici iz keramike ovladala je vještinom pečenja gline/keramike na otvorenoj vatri na tradicionalan način,  ali stvarajući suvremene forme. Najviše inspiracije za svoj umjetnički rad dobiva iz baleta, koji trenira još od vrtićkih dana. Prije nekoliko godina krenula je i na suvremeni ples. Pehari i prva mjesta iz internacionalnih natjecanja u baletu i karakternom plesu dali su joj vjetar u leđa za daljnji rad. Ljepota ljudskog tijela u plesu i pokretu inspirira je u crtanju aktova koje izrađuje u raznim tehnikama.

Lana Gržetić

Lana Gržetić, osim što je svestrana umjetnica, predstavljala je Hrvatsku na izboru za Miss Svijeta. Više o Lani možete saznati na

Facebook: Lana Grzetic

Instagram: Lanagrzetic

Kako je sve krenulo?

Kao sasvim malo dijete, stalno sam crtala i plesala. Moji roditelji su to prepoznali i poticali. Nikada nije bilo upitno što ću raditi ili što ću studirati?! To se jednostavno znalo. Za mene je vrijedilo pravilo, ono što voliš i dobar si u tome, time se i bavi. Ne mogu ni zamisliti da radim nešto drugo, stalno mislim o novim radovima, projektima, proučavam umjetnička djela.

Trenutno si studentica primijenjene akademije i kako izgleda studirati tamo?

Obožavam odabrani studij i raduje me svaki ispit kojeg položim s odličnim, a takvih je na sreću, mnogo. Radove stvaram najčešće u svom ateljeu i objavljujem po svojom Instagram i Facebook profilu tako da ih svatko može vidjeti i ući u taj moj svijet! Naročito volim  croquis (kroki) koji omogućava da se uz minimalno poteza iskaže cijela lepeze ljudskih osjećaja. Sam studij je zanimljiv, jer me uči raznim tehnikama rada i omogućava mi da prihvatim onaj koji mi najviše odgovara. Čovjek puno toga može naučiti ne samo o umjetnosti nego i o sebi.

Lijepa žena u svijetu umjetnosti. Eto povezala si svijet *glamoura* s boemskim…

Ljepota je u nama. Naš izgled je odraz našeg karaktera, duše, načina na koji iskazujemo svoje osjećaje, gledamo svijet i ljude oko sebe, načina na koje prihvaćamo razlike i toleriramo ih. Zapravo, možete se jako iznenaditi kada ne prosuđujete ljude po njihovom vanjskom izgledu već po njihovim sposobnostima i djelima. Odjeća, izgled, nakit, šminka to su one manje bitne stvari, a to nitko ne gleda dok klešem kamen. Tada samo postoje moje dlijeto, kamen i ja.

Lana u društvu Maje Vizjak

Imaš li viziju kako ezgistirati kao mlada umjetnica na tržištu rada?

Obzirom da uživam u izabranom studiju, egzistencija me ne brine. Nastojim da mi ni jedan dan ne protekne bez kretivnog rada jer smatram da sam talent bez napornog rada nije dovoljan, samo udruživanjem tih dviju stvari mogu se postići vrhunski reultati i stoga nastojim biti disciplinirana, poštivati  rokove, dogovore i izvršavati svoje  obveze, a kao logična posljedica toga trebao bi uslijediti i uspjeh. Hrabrost i samopouzdanje, želja za istraživanjem i eksperimentiranjem su mi glavni pokretači u stvaranju. Zar nije najljepše raditi ono što voliš, ono što ti omogućava da se izraziš na najbolji način?

Zadovoljstvo je bilo popričati s Lanom, djevojkom ovjenčanom laskavom titulom koja je povezala na prvu potpuno različita, ali u biti jako prožeta svijeta. Poveznica je upravo ljepota. I sama sam se susrela s mnoštvo predrasuda jer sam isto tako povelaza dva *oprečna* zanimanja! Dokazale smo da možemo biti uspješne, lijepe mlade žene, koje kvalitetno rade ono šta vole i uživaju u tome!

 

Choco čašice

Ovo je slučajno otkrivena slastica, tražeći omiljene mi kakse u Plodinama nabasala sam na njih. Zgodni kalupi od čokolade kao savršena podloga za naponiti s raznim nadjevima po želji. U zimi za Platak napunim ih marcipanom ili kesten pireom dno, a ostatak finim laganim šlagom, dok za topliji dio godine s šumskim voćem ili jednostavno čokoladnim moussem. Efektno i više nego jednostavno!

Foto Nikki Vancaš

Zahvala Lido Bevanda Beach Resort

Pripremila: Maja Vizjak

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE