ZTC

Za trećinu ljudi diljem svijeta dizajn interijera je nešto oko čega su veoma strastveni. Štoviše, našu ljubav prema prekrasnim domovima inspirira svijet koji nas okružuje, a posebice nezaboravna mjesta na kojima boravimo na godišnjem odmoru.

Booking.com, vodeća svjetska tvrtka za povezivanje putnika s najširim izborom nevjerojatnih smještajnih objekata, provela je istraživanje među gotovo 19.000 putnika, među kojima su i  putnici iz Hrvatske, i otkrila kako dizajn interijera smještajnog objekta koji smo odabrali za godišnji odmor može pružiti toliko nezaboravno iskustvo da je šest od deset putnika iz Hrvatske (64%) motivirana promijeniti dizajn interijera u vlastitom domu nakon povratka kući.

Želja da se godišnji odmor nastavi i nakon povratka kući toliko je snažna da gotovo četvrtina (24%) putnika iz Hrvatske želi promijeniti dizajn u vlastitom domu jer im se sviđa interijer koji ih podsjeća na sretne trenutke na godišnjem odmoru, a jedan od pet (19%) putnika iz Hrvatske želi po povratku kući ponovno doživjeti iskustva s godišnjeg odmora.

Za putnike iz Hrvatske, uz dizajn interijera odabranog smještaja na godišnjem odmoru, lokalni dizajn nalazi se visoko na popisu izvora inspiracije (36%) za preuređivanje doma. Svi zainteresirani svakako bi trebali posjetiti odredišta kao što su Helsinki (Finska), Kopenhagen (Danska), Eindhoven (Nizozemska), Graz (Austrija) i Milano (Italija) – ovo je 5 najpopularnijih odredišta prema preporukama putnika Booking.com-a u kategoriji dizajna*.

Drugi popularni izvori koji utječu na planove putnika iz Hrvatske za preuređivanje doma nakon godišnjeg odmora uključuju

 • Otkrivanje nove kulture (23%)
 • Znamenitosti i zvukove, npr. boje ili tkanine koje su vidjeli tijekom odmora (22%)
 • Posjećivanje muzeja, galerija i drugih atrakcija (11%)

Godišnji odmor i dizajn

Dizajn interijera je vodeći faktor koji utječe na odluku putnika iz Hrvatske prilikom odabira smještaja. Jedan od četiri putnika iz Hrvatske (27%) kaže kako je dizajn interijera za njih najvažniji faktor prilikom odabira smještaja. Jedan od pet (23%) putnika iz Hrvatske kaže kako su proveli više vremena u svom smještaju nego što su izvorno planirali jer im se dizajn interijera toliko svidio (brojka raste na 60% među putnicima iz Indije i 56% među putnicima iz Kine).

Uz toliki izbor smještajnih objekata, gotovo pola (48%) putnika iz Hrvatske kaže da je prilika boravka u novom okruženju ono što ih inspirira za preuređivanje doma.

Na samom su vrhu privatni smještaji (npr. tradicionalne kućice, vile, francuske kuće za odmor), pri čemu 28% putnika kaže da biraju ove jedinstvene vrste smještaja zbog njihova inspirativnog uređenja, dok 25% putnika iz istog tog razloga bira hotele. Gotovo šest od deset (58%) putnika iz Hrvatske podržava ovakvo mišljenje i kaže da bi također radije boravili u privatnom smještaju nego u hotelu ako bi htjeli doživjeti jedinstven i neobičan dizajn interijera (brojka raste na 67% među putnicima iz Tajlanda i 71% među putnicima iz Indije).

Svježe ideje dolaze od različitih okruženja

Za veliku većinu putnika iz Hrvatske (80%), ključna je motivacija prilikom odabira smještaja za godišnji odmor ta da se njegov dizajn (izgled i ambijent) razlikuje od njihova vlastitog doma. To putnicima omogućuje da se fizički i duhovno isključe, pri čemu polovica (50%) putnika iz Hrvatske uživa u boravku u potpuno drukčijem okruženju jer im to pomaže da svoj odmor iskoriste na najbolji mogući način. Drugi razlozi za odabir smještajnog objekta čiji se dizajn razlikuje od vlastitog doma uključuju:

 • Upoznavanje drukčijih kultura (59%)
 • Nova iskustva na godišnjem odmoru (58%)
 • Uživanje u boravku u smještajnom objektu neobičnijem od vlastitog doma (37%)
 • Boravak u objektima drukčijeg dizajna na odmoru prije isprobavanja novog stila u vlastitom domu (26%)
 • Pronalazak inspiracije za buduća preuređenja doma (19%)
 • Upoznavanje drukčijih stilova za koje nemaju dovoljno hrabrosti da ih isprobaju u vlastitom domu (13%)

Više od polovice (63%) putnika iz Hrvatske tvrdi da ih odlazak na godišnji odmor ohrabruje da budu kreativniji pri odabiru dizajna interijera vlastitog doma.

Interior of living room. Living room interior with sofa, coffe table, dining table floor and light.

Interior with glass doors and sea landscape

Booking.com je udružio snage sa stilistom za interijer i stručnjakom za životni stil, Willom Taylorom, kako bi pružio praktične savjete za dizajn interijera i tako omogućio većem broju putnika da ugođaj s godišnjeg odmora prenese u vlastiti dom. Top 5 Willovih savjeta uključuje**

 1. Pretvorite komade u koje ste se zaljubili i donijeli ih s godišnjeg u izričaj dizajna u vlastitom domu. Zašto, primjerice, ne biste pretvorili košaru u viseći luster nad blagovaonskim stolom ili objesili tepih iznad uzglavlja kreveta i na taj način sobi dodali malo neočekivane boje, uzorka i teksture.
 2. Ako su vam se svidjele boje koje ste vidjeli na svom putovanju, ali ne znate kako biste ih integrirali u svoj dom, ne brinite se. Pregledajte slike i sve što ste kupili (razglednice, odjeću, modne dodatke) i pokušajte uočiti koje boje prevladavaju. Velika je vjerojatnost da su vas privukle jedna ili dvije boje, a upravo su to boje koje biste trebali što prije nabaviti u trgovini.
 3. Kupujte mudro! Puno će vam više lokalnih dizajnerskih komada stati u prtljagu ako ostavite komade koje možete kupiti i kod kuće. Ako pronađete set jastuka koji vam se sviđa, kupite samo presvlake, a ostalo ostavite. Primjerice, neutralan kauč ‘osvježen’ s nekoliko jastuka šarenih uzoraka s marokanske tržnice odmah će vašem dnevnom boravku donijeti egzotičan boemski ugođaj.
 4. Miris može biti snažan izvor koji će nas vratiti na godišnji odmor. Je li vam se svidio ugođaj i miris kamina u vašem skandinavskom apartmanu? Kupite svijeću s mirisom dima i zapalite je na sljedeći snježni dan i odmah ćete se osjećati kao da sjedite pored udobnog kamina.
 5. Boja je emocionalni element dizajna i savršena je za vraćanje u trenutak s odmora ili kreiranje savršenog ugođaja u vlastitom domu. Osim toga, ako vam se sviđaju boje koje vas okružuju, veća je vjerojatnost da ćete u tom prostoru provesti više vremena i što je još važnije, pritom se osjećati sretnije. Zašto ne biste sami prebojili zid iza kreveta ili u hodniku u plavo kako bi vas podsjećao na putovanje života na Sredozemno more? Na internetu možete pronaći brojne upute za bojenje koje vam mogu pomoći u kreiranju omiljenog dizajna kao što je ovaj s bojom.

Pepijn Rijvers, direktor marketinga u Booking.com-u komentira: “Doživljaji na godišnjem odmoru mogu trajati čitav život; bilo da se radi o sjećanjima, stvarima koje kupujemo ili inspiraciji koju ponesemo kući nakon povratka. Strast za dizajnom interijera jedna je od stvari koja se proteže na sve kontinente, a ima li boljeg načina da pronađete nove ideje i svježu inspiraciju od smještajnog objekta koji odaberemo za godišnji odmor.

Booking.com nudi 30 različitih vrsta smještajnih objekata – od kuća za odmor, apartmana i smještaja s doručkom do kućica na drvetu i iglua, svi su objekti dizajnirani kako bi našim gostima pružili vrhunsko iskustvo tijekom boravka, a ponekad ih čak mogu inspirirati da promijene uređenje u vlastitom domu.

Izvor: PR

Kancelarija bar