ZTC

Dorotea Ratić, jedna je vrlo jednostavna i skromna mlada djevojka, te ujedno dizajnerica prekrasnog ručno izrađenog nakita zanimljivog imena Laridae. Ukoliko volite sanjiv, minimalističan, ali i romantičan nakit – ovaj brend ćete obožavati! Dorotei želimo svu sreću na njezinom kreativnom putu, pred njom je blistava budućnost…

Za početak, zanima me tko se krije iza Laridae nakita? 

Iza Laridae nakita krije se Dorotea Ratić, magistra edukacije kemije iz Osijeka. Oduvijek sam se kreativno izražavala izrađujući nakit i različite ukrasne predmete. Umjetnost je od malih nogu prisutna u mom životu, ona je dio mene, ono nešto što me pokreće. Budući da sam trenutno nezaposlena, svoju kreativnu stranu odlučila sam malo više uključiti kroz izradu nakita. 

Zanimljivo i maštovito ime brenda. Kako ste se za njega odlučili? I kako se započela vaša kreativna priča?

Hvala, tražila sam nešto drugačije, nešto što nije uobičajeno i već vidljivo na takozvanoj kreativnoj sceni. Zašto Laridae? Laridae je latinski naziv za porodicu ptica, a budući da sam svoj rad započela s izradom ogrlica s decoupage ptičicama tako je rođeno i ime brenda. Sve je započelo prošlo ljeto, sasvim slučajno kada sam se malo opuštala izrađujući nakit, a zvanično na društvenim mrežama od studenog prošle godine.

Nakit je sanjiv, romantičan, moderan… Tako ga barem mi vidimo! Kako biste vi opisali svoj nakit i djevojke koje ga nose?

Upravo tako bih i ja opisala svoj nakit i drago mi je da ga i drugi tako vide jer je svaki komad nakita izrađen s puno ljubavi. Vjerujem da sve što biramo i nosimo odražava dio nas samih, moramo biti privučeni tim predmetom da bismo ga nosili. Lijep je osjećaj kada netko odabere upravo vaš proizvod, mislim da je to najveće priznanje onome koji nešto izrađuje.

Neizostavno pitanje jest naravno, gdje pronalazite inspiraciju za rad?

Inspiraciju pronalazim posvuda, ponekad u druženju s obitelji, prijateljima, promatrajući ljude na ulici, prirodu, kroz glazbu, film, knjige…ideja je baš puno, samo se treba otvoriti…

Danas je nebrojeno mladih kreativaca, koji otkrivaju svoje talente javnosti, a mnogi od njih od ovog poziva i žive. Gdje s vi pronalazite, je li izrada za nakita nešto čime se profesionalno bavite?

Predivan je to poziv, tko god može živjeti takvu ljubav kroz svoje radove, divim se svakom pojedincu koji se odluči na takav pothvat jer u današnje vrijeme nije lako opstati na kreativnoj sceni. Kod mene je još uvijek sve u početnoj fazi, ali nadam se ne zadugo 🙂 Bilo bi predivno živjeti od svog hobija i pretvoriti ga u pravo malo carstvo.

Kako biste prokomentirali regionalnu kreativnu scenu? Postoji li prostor za uspjeh i što za vas on  predstavlja ?

Smatram da je za sve što radite potrebno puno ljubavi, bez ljubavi nema dobro obavljenog posla. Naravno da tu ima još dodatnih akcija koje moramo poduzeti, ali ljubav je glavni pokretač svega. Naravno da bih onda mogla reći da ima prostora i za uspjeh, uspjeh je onda zagarantiran. Za mene je uspjeh osmijeh i oduševljenje kupca, tada znam da sam napravila odličan posao.

Koje platforme koristite za promoviranje? Gdje pronalazite svoju “ciljnu skupinu”?

Promoviranje je veoma važno kod ovakvog posla jer morate na neki način privući kupca, pogotovo kada imate smo virtualnu trgovinu, slike su vam glavno “oružje”, a i ne kaže se bezveze da slika govori više od tisuću riječi 😉

Koristim Facebook, Instagram i Pinterest, a također imam i. U principu nemam ciljanu skupinu ljudi, u mojim kreacijama se mogu pronaći i mlađi i stariji, izrađujem za sve uzraste, također i po željama kupaca, svaka sugestija je dobrodošla.

Za kraj, otkrijte nam nekoliko savjeta za sve one koji su tek na svojem kreativnom početku…

Kao što sam već i rekla u prethodnim pitanjima, ljubav i samo ljubav prema onome što radite i vjerujte da će iz svega toga proizaći samo najbolje. Promocija naravno jer želite da vas ljudi primijete, strpljenje jer ništa ne dolazi preko noći, vjera u sebe i u ono što radite i za kraj bih rekla puno zahvalnosti jer samo zahvalan čovjek može biti istinski ispunjen.

WEB STRANICA

FACEBOOK

INSTAGRAM

Pripremila: Katja Grubiša

Photo: privatni arhiv

 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE