ZTC

Uvod urednice: Dorijan Skoblar ime je koje se počelo krajem prošle godine sve češće pojavljivati u riječkim kuloarima.. Otvara se neki novi koktel bar, znaš Marija što o tome? Tko je taj Skoblar? Nizala su se pitanja i nije bilo opcija  da ne popratimo otvorenje THREE MONKEYS BAR RIJEKA, bili smo pod izrazito dobrim dojmom i nakon par dana mi smo Dorijanu uputili naš prvi poziv, da bude naš Bond barmer na sedmom rođendanu STILUETE KOJI SMO PROSLAVILI U PORSCHE INTER AUTU NA ŠKURINJAMA. Na svu sreću je pristao i tu se počela odvijati suradnja, a zadnji nastavak je ovo, početak puno nastavaka jer Dorijan nas uvodi u svoj svijet kroz tajne recepture i brojne atraktivne sadržaje. Drink My Soul, dobro nam došao!

Dorijan na Stiluetinom rođendanu!

Četiri godine u nazad volja za ovim poslom dovela me do jako zanimljivog koktel bara u Njemačkoj gdje sam radio kao barmen. Riječ je o Olli’s baru u okolici Stuttgarta. Jako sitan grad ima izuzetno cijenjen koktel bar koji se karakterizira jako uigranim bar team-om po uzoru na čuveni Schumann’s bar u Munchenu.

Najveća potražnja bila je za klasičnim koktelom pod nazivom Moscow Mule.

Moscow Mule je koktel koji unatoč imenu svoje korijene vuče iz SAD-a. Godine 1947. John Martin koji je stekao pravo na uvoz vodke u SAD pokušavo je naći načine poboljšanja prodaje iste. Slučajnim razgovorom sa Jackom Morganom razotkrio je da Morgan ima prevelike zalihe napitka od đumbira. Spojili su to dvoje, dodali sok limete i stvorili ovo divno piće. Mislio sam da ovaj koktel naručuju prvenstveno radi estetike , ali njegov snažni aftertaste osvaja na prvu. Nakon povratka u Hrvatsku i plasiranjem Moscow Mule koktela na kartu bara Forum na otoku Rabu ispostavilo se da nam je on na nekih 80% prodaje. Jasno, bakreni lončići su nestajali svakog vikenda u lijepim brojkama, ali nema veze. Đumbir je definitivno Ferrari paprenih stvari, a mene već tri godine, kroz jako puno karti prati ta paprena nota i po uzoru na Moscow Mule grabim inspiraciju za poneki svoj recept.

Trenutno u Three Monkeys baru u Rijeci imam priliku mijenjati kartu jako često, ali koktel koji će tu vjerojatno uvijek biti prisutan zove se Pink Mule. Ovo je usavršena receptura koju sam testirao tokom ljetnih mjeseci na Rabu. Spoj jagode, citrusne note, gingery aftertastea i bittera od grejpa doveo ga je do najtraženije kombinacije u našem baru.

Pink Mule

4cl Gin s aromom jagode

2cl svježi sok limete 8cl

Thomas Henry Spicy Ginger

1 dash bittera od grejpa

1 dash ljubavi

Za sve ljubitelje spicy note koji ne vole voćnu aromu u pićima preporučio bi London Mule na naš način. On je dosta intenzivnijeg okusa naspram Pink Mule-a.

London Mule

4cl London Dry Gin

2cl svježi sok limete

8cl Thomas Henry Spicy Ginger

1 dash Angostura bitter

1 dash ljubavi

Sirup bazge može biti jako zanimljiv u kombinaciji sa đumbirom s toga vam donosim još jedan Mule u nizu koji već grabi svoju popularnost u našim barovima.

Dublin Mule

4cl Irskog whiskeya

2cl svježi sok limete

1cl sirup bazge

8cl Thomas Henry Spicy Ginger

1 dash ljubavi

Neki od nas vole herbalnu notu biljnih likera, zašto je ne bi spojili sa đumbirom i dobili zanimljivi German Mule?

German Mule

4cl Jägermeister

2cl svježi sok limete

8cl Thomas Henry Spicy Ginger

U kojoj god kombinaciji bio, on dominira. Međutim, to je i cilj, to je ono radi čega gosti i traže pića ovakve strukture. Upravo ta…. spicy nota koja nam stvara jako ugodnu aromu na koju se nakon jednog ispijenog koktela jednostavno …naviknemo!

Cheers!


Pripremio: Dorijan Skoblar/Drink My Soul kolumna

Kancelarija bar