ZTC

U ovotjednoj rubrici Men’s corner posebna mi je čast predstaviti vam našeg sugovornika, njegove reference ostavljaju bez riječi, no ipak je energija ovog čovjeka ono što nas je prilikom posjeta posebno oduševilo. Staložen, miran, pozitivan, nekako poseban. Kad se spoji veliko znanje, strast i karakter, uspjeh doista ne može izostati…

Prof. dr. sc. Boris Nemec
dr. med. – spec. ortoped

Prof. dr. sc. Boris Nemec, spec.ortoped  diplomirao je 1971. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci,  nakon obveznog liječničkog staža, zaposlio se u Klinici za ortopediju Lovran. Specijalistički ispit iz ortopedije položio je 1976. godine u Zagrebu. Od 1983. godine, voditelj je odjela za sportsku traumatologiju u Klinici za ortopediju Lovran.
Doktorsku disertaciju obranio je 1989. godine na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a naslov docenta medicinskih znanosti stekao 1997. godine.
U znanstveno – nastavno zvanje redovitog profesora za znanstveno područje Biomedicine i zdravstva na Katedri za ortopediju, izabran je 2004. godine. U stručnom i znanstvenom usavršavanju proveo je više mjeseci u Švicarskoj (Basel), SAD-u (New York, Vail), Engleskoj (Newcastle), Italiji (Peruggia, Bologna), Švedskoj (Stockholm), te Rusiji   (Moskva).
Od 1988. godine, član je ESSKA (European Society of Sports Traumatology, Knee surgery and Arthroscopy), a od 1995. g. član je AOOS (American Academy of Orthopaedic Suregons), te  AANA (Arthroscopy Association of North America) .
Od 1996. godine, liječnik je Nogometne Reprezentacije Hrvatske i šef Zdravstvene komisije HNS-a. Godine 2004., osnovao je prvu privatnu Ortopedsku bolnicu u Hrvatskoj koja je danas jedna od najpoznatijih zdravstvenih ustanova.

Ravnatelj bolnice dr. Nemec, jedan od vodećih hrvatskih ortopeda, ujedno je i glavni liječnik nogometne reprezentacije, a kako su tekle pripreme i kako je to izgledalo “na terenu” otkrio nam je u zanimljivom razgovoru.

“Igrači da bi zaigrali na Svjetskom prvenstvenu moraju biti potpuno spremni, već na samom početku te priče svi smo bili optimisti, mislio sam da ova ekipa može daleko doći. Izbornik i njegov tim unijeli su mir i optimizam među igrače, bili su dobro posloženi,  a kasnije s pobjedama rastao je adrenalin. Izbornik je igračima govorio – Uživajte u utakmici. Uživajte u igri, igrajte slobodno, dečki nisu bili pod nikakvim pritiskom, atmosfera je bila odlična.”

Uloga liječničkog tima vrlo je značajna jer na kraju i donose odluku koji igrači su bili spremni igrati, a koji su radi ozljeda bili primorani pauzirati. Doktor Nemec otkrio mi je kako su svi htjeli igrati te za vrijeme napornih utakmica nisu željeti van s terena, tolika je bila njihova predanost i snaga, želja.  Iako je naš razgovor najviše bio usmjeren na igrače, doktor Nemec posebno je pohvalio cijeli svoj tim  fizioterapeute koji su odradili ogroman posao kao i sve navijače koji su u Rusiji bodrili naše dečke.

“Naši su navijači zdušno navijali, bili su odlični, kad je protivnik poveo, dizali su dečke, pjevali, nadglasali su suparnički tim,  uživali su u igri i njihova je podrška bila neizmjerna.”

Iako je Svjetsko nogometno prvenstvno iza nas, zajedništvo i timski duh kojim naši reprezentativci odišu, ne jenjava. Bodre se, druže, podupiru projekte i uspjehe, šale se, na dovoljan je jedan posjet Instagramu i jasno je kako su oni tu jedni za druge, njihova su velika srca otvorila naša srca, a i doktor Nemec potvrdio je njihovu veličinu te naglasio kako su svi jako osjetljivi na djecu te uvijek rado pomažu.

Sve smo mi to osjetili kod njih, i srce i  snagu, a iako nisam htjela izdvajati nikoga jer sve što smo imali prilike vidjeti rezultat je tima, jedno ime ipak je iskočilo. Luka. Luka Modrić.

“Luka  je pokretač, njegova pozicija je takva, on je srce naše igre, sve povezuje, kad on igra, svi igraju, pravi je vođa.”

Gledali smo dočeke, slavlja, nisam mogla odoljeti, doktora Nemeca pitala sam i koji igrači su “zabavljačka duša” reprezentacije, a odgovor me nije iznenadio: Vida i Vrsaljko.

Doktoru Nemecu ovo nije prva medalja, kao liječnik reprezentacije slavio je i veliki brončani uspjeh Vatrenih, zidove bolnice krase fotografije uspjeha, a ono što nas se dojmilo što cijela bolnice odiše toplinom i nije klasična.

Uz prekrasnu dobrodošlicu, imali smo priliku napraviti cijeli obilazak, a uz vrlo ljubazno osoblje bolnice, unatoč tome što je naš posjet bio zadnji dan prije kolektivnog godišnjeg odmora, uživali smo i uvjerili se kako uspjeh nikad nije slučajan.

Puno timskog rada, poštovanja i međusobnog uvažavanja, povjerenja i pozitivnog stava. Doktoru Nemecu i timu želimo još puno lijepih trenutaka i sretnih uspomena.

Posvećenost pacijentima, ali i gostima poput nas koji dođu zaviriti iza kulisa je za svaku pohvalu, tamo gdje su potrebe svake osobe bitne i gdje se nastupa individualno, odlični rezultati se broje kolektivno!

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Marija Mažar

Kancelarija bar