ZTC

Ako vam naslov zvuči poput neke lijepe bajke onda sam pogodila bit. Ali i fulala temu. Bajke su rijetke, posebne, savršene u svojoj drami i na kraju s neizostavnim happy endom. No, u našoj ga riječkoj bajci nemamo, dapače, tek smo na početku neke lijepe priče, bajke, a za nju nam je trebalo nekoliko sastojaka..

Jedno novo godišnje doba, jedan Bijeli brod i jedno buđenje kreativnosti. Savršen omjer svega i imamo grad koji diše svježije no inače dok se Korzom ne lomi osjećaj sivila i nezadovoljstva već nekako leprša nestrpljenje i radoznalost u zraku.

Imate li vi osjećaj da se Rijeka budila i… probudila? Naravno, neminovan je utjecaj odlaska jednog i dolaska drugog godišnjeg doba, no čak stavimo i po stranu proljetnu renesansu, ima tu nešto više…

Posljednjih tjedana svjedočim jako puno zanimljivih događanja, otvorenja i okupljanja, raduju me neke novi valovi koji su se pojavili, nije to stvar moje prefencije ili vaše, stvar je da imamo mogućnost izbora. Koje li sreće, možemo birati gdje ići, što raditi, pogledati, čemu ili kome dati svoju podršku. Prekrasno! Budimo se! Tako to treba biti, puno svega pa  da svatko odabere sebi, bude li cijelo proljeće ovakvo divota, zima je popustila posljednjih tjedana jer je shvatila da joj sati otkucavaju i smijem li reći, a smijem: Konačno.

Kuda plovi Bijeli brod…

Bijeli brod Riječanima je donio zajedništvo i prijeko nam potrebnu pozitivu, dok gledamo kako naš grad često stoji, ovo nam je putovanje baš trebalo. I dobili smo mnogo, neprocjenjivo mnogo, konačno smo zaplovili i makli se s mjesta. Grad koji teče dugo nije pošteno tekao, a onda su potekle su i suze radosnice, suze ponosa i sreće a te je jedne noći cijeli grad zaplovio. Naša Rijeka.  

Nažalost nisam bila na ispraćaju,  ali unatoč prehladi i ranim jutarnjim nedjeljnim satima digla sam cijelu obitelj na noge da idemo na doček Bijelog broda. I dok je djevojčica negodovala u smislu što je njoj to trebalo, moj soon to be dvogodišnjak je i dan danas pod dojmom “vejikog bloda” i samo priča o tome, a tren kad je Kapetan pozdravio i odzdravio svoje putnike te zahvalio, tren je koji nikad neću zaboraviti.

U tom trenu sam znala da jedva čekam svog mališana povesti na prvu utakmicu i u društvu obitelji navijati ne samo za klub već za zajedništvo koje nam donosi, za složnost kojom grad konačno odzvanja i za ljubav koja je potekla ulicama  Grada koji teče. Povijest je jedna vrlo ohola i samozatajna dama i ne daje nam do znanja koje će događaje upisati na svoje stranice, no prilično je jasno i nama i ovoj dami da smo ovih dana živjeli nešto o čemu će buduće generacije čitati, neka ovih plovidbi bude čim više, ovaj je grad i ovi su ljudi to zaslužili. Mi smo i naša djeca to zaslužili.

Pomalo u lokalpatriotskom duhu zaokružujem ovu kolumnu, dotakla sam se mjesta i sadržaja no šećer na kraju puštam onome što najviše vrijedi. To su ljudi. Kao da su samežljivo provirili van i pružili priliku da ih upoznamo i odjednom oko sebe sam uvidjela rijeku kreativaca koja se budi i svi nešto pripremaju, o nečemu sanjaju, a znate što? Ja baš osjećam da će svoje snove pretvoriti u svoje dane i znate što? Bit ću tu da o svemu pišem kako bi svi mi makar u ovom našem virtualnom oblaku zvanom Stilueta letjeli s njima.  

Pripremite se, dame i gospodo, jer uskoro polijećemo, finalna destinacija: sretan život ispunjen uspjehom i kreativnošću!

Pripremila: Marija Mažar    (naslovna fotografija, komplet: TARA FASHION)        Foto: Ivor Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE