ZTC

Sve što radimo u životu uključuje rizik.

Odlučimo ući u vezu, brak, riskiramo. Riskiramo hoće li biti dobro, hoćemo li biti sretni, hoćemo li pronaći zajednički jezik, hoćemo li potrajati, što ako upoznamo roditelje pa prekinemo…  Rizik. Odlučimo postati roditelji, riskiramo. Hoće li trudnoća proći dobro, hoćemo li se snaći u novoj situaciji, hoće li dijete biti zdravo, hoće li spavati, hoću li moći dojiti, hoću li biti dobra majka… Rizik.

Odlučimo nešto raditi, riskiramo. Hoćemo li biti dovoljno dobri, hoćemo li pronaći svoje mjesto u timu, hoćemo li napredovati, dobiti otkaz, ako otvorimo nešto svoje da ne govorim, hoćemo li imati dovoljno posla, hoćemo li naći nove klijente, hoće li prepoznati našu viziju, uslugu, proizvod, hoćemo li uspjeti…  Rizik.

No, taj nas isti rizik najčešće pokoleba, no ne i zaustavlja.

U većini situacija ni ne prepoznajemo njegovo prisustvo, koračamo spremno i naglo naprijed, no zaboravljamo da je prisutan u gotovo minornim odlukama kao i u onima koje nam mijenjaju život. Vozite se, gužva na cesti. Odabir parkinga je rizik hoće li biti mjesta, hoćete li stići na dogovor, hoće li osoba otići. Rizik. No nije strašan. Valjda smo ga prevazišli  s vremenom, prvi put strašan, a zatim neprimjetan.

No neki rizici ne daju mira. No ti isti najčešće mijenjaju sve. Mijenjaju tijek našeg života. Čine promjenu.

A promjena je esencijalna ljepota naših života, čak i kad je se pribojavamo. Da sam čekala idealne uvjete ne bih se udala kad sam se udala, ne bih rodila kad sam rodila, a da ne govorim da ne bih u trenu kad se sve posložilo na svoje mjesto opet ostala trudna. Da sam čekala idealne uvjete, ne bih u trenutku krize otvorila firmu u Lijepoj našoj i nelijepo si složila neprospavane noći mjesecima. Da sam čekala idealne uvjete ne bih nekim poslovima rekla: Da, prihvaćam, iako nisam znala u tom trenu što me čeka, no odavala sam dojam osobe koja sve ima pod kontrolom, i na kraju sam naučila i odradila.

Mogu vam reći još nešto… da sam čekala idealne uvjete, bila bi još negdje tamo daleko, sjedila i čekala… Jer ih nema. No, to je najljepši dio života, učiti, razvijati se, izazivati se! Biti dovoljno lud živjeti ovaj ludi život u punini. Svi mi važemo prilikom donošenja odluka, no kvragu ponekad sve, uzmite taj svoj život u svoj zagrljaj i krenite hrabro naprijed.  

“Sve je rizik. Ne poduzeti ništa je rizik. Odluka je na tebi.” Nicola Yoon o riziku ima slične riječi kao i Erica Jong koja kaže:  “Ako ne riskiraš ništa, riskiraš  sve.” 

I upravo tako. I ne poduzeti ništa pod izlikom da tako ne riskimo, riskiramo sve. Riskiramo simpatičan i kaotičan suživot u dvoje, priliku da se smijemo i plačemo s nekim, priliku da ponekad ne možemo s nekim izaći na kraj, no u svakom trenu znamo da ne možemo bez nje/ga. Riskiramo proširiti obitelj i totalno okrenuti svakodnevicu, dobiti neprospavane noći i najljepše dane, trenutke u kojima nam najveći životni uspjeh budu prvi koraci našeg djeteta, a svaki zagrljaj tren u kojem kao da stane vrijeme. Riskiramo magiju života. Riskiramo da se poslovno ostvarimo i kažemo se Ajme pa ja sam zapravo dobra! JA TO MOGU. Pomalo i nesigurno, a zatim brže i sigurno, riskiramo ne dati si priliku za uspjeh.

Ja vjerujem da ste vi, svatko od vas koji vrijeme provodi na Stilueti, izvanredne osobe. Kako to znam i zašto sam sigurna u vas? Zato jer ste prepoznali naše sadržaje i viziju, kvalitetu, a to znači da vas zanimaju teme koje vam plasiramo. A to znači da ste znatiželjni! A to znači sve!!!

Znatiželja nas tjera naprijed, tjera da pokrećemo i stvaramo, znatiželja je jedna od najljepših dječjih osobina, a vi ju imate. Da, ne šalim se, jako sam ozbiljna. Imate znatiželju, učite s nama, upoznajete druge ljude kroz naše intervjue, istražujete s nama nova mjesta i nadam se upijate nove ideje. Vi ste čudo!

Zamislimo sad još samo da je znatiželja vrata, onda je rizik  vaš ključ.

Otključajte ih, otvorite ih, zakoračite i krenite. 

 

Pripremila: Marija Mažar

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE