ZTC

Čovjekom nas ne čini lijepo lice, dubok pogled, pravi ili lažan osmijeh na tom tužnom ili sretnom licu.

Ne, to nas ne čini čovjekom.

Čak niti to srce koje kuca i otkucajima simbolizira život koji je najveća vrijednost sam po sebi no mi to često u svojim potragama zaboravljamo, ne, niti ono nas ne čini čovjekom.

Čovjekom nas ne čine glasne riječi i široke fraze koje tamo gdje dišemo uživo i tamo gdje pišemo, u ovom nekom virtualnom balonu dijelimo. Ne, to nas ne čini čovjekom koliko god se čovjekom predstavljamo.

Dobro je Bare opjevao Gdje je nestao čovjek, a tada su čak vremena bila i puno pitomija, usudim se konstatirati. Je li nestao ili se možda sakrio iza svih tih modernih ekrana te dok odašilje svijetom srca i lajkove krije sumorne oči i ljute riječi? Je li se sakrio iza ljutih komentara koje s lažnog profila bjesomučno piše osjećajući sladak okus pobjede trenutka no sigurno gorak okus mislima kad se prsti stišaju?

Kako netko svjesno može riječima i djelima nanositi bol drugima? Živi i pusti druge da žive, Čovječe.

Pa dobro pitate se, pitam se i ja, što li sam zafilozofirala ovoga puta, a samo ste htjeli sjesti i pročitati par light sretnih i dobrih misli petkom. Inače pišem petkom pa sam možda i pozitivnija, no ovoga tjedna umorile su  me malo i vijesti i misli i djela, no brzo okrećem film u glavi i dajem odgovor na nepostavljeno pitanje:

Što nas čini čovjekom?

One misli kad idete spavati koje iz svoga srca odašiljete u svemir, one misli koje otkrivaju vama i samo vama želite li meni, njoj, njemu dobro jer to što želite meni, njoj, njemu privlačite i sebi. Usmjerite mudro te misli, neka budu put vašeg srca i života, a ne teško sidro koje vam ne da dalje….

Nisam ja izmislila onu Kako zračiš tako privlačiš no tako je i nikako drugačije.

Čovjekom nas čini čista duša, mirna savjest, dobre želje, iskrene namjere.

Čovjekom nas čini želja sutra  budemo još bolji čovjek.

Čovjekom nas čini osjećaj da neovisno kako se prema nama odnosi drugi čovjek, mi želimo i dalje ostati svoj čovjek. Dobar čovjek.

Čovjekom nas čini spoj mana i vrlina, savršena nesavršenost koju prihvaćamo dok smo sami, daleko od drugog čovjeka.

Čovjekom nas čini ljubav koja niče poput najljepšeg cvijeta kad ju hranimo i osjećamo

Put do čovjeka put je traženja, propitkivanja, gubljenja i nalaženja. Pronalazak smisla u besmislu, svjetla u mraku, vjere u kaosu, nade u razočaranju, snage u suzama, neodustajanje od dobrote u kaosu ljudskih osobina.

Oprostite što su današnje Dobre misli malo teže no inače, no dobre su i s puno želja da pronađete sreću u sebi i zatim ju sjajite drugima. Svijetu to treba,  a ja znam da svaki čovjek koji čita Stiluetu ima sunce u sebi, obasjajte ove koji ga ne koriste  i podsjetite ih svojom dobrotom i ljubavlju kako ga u biti i negdje u dubini sigurno imaju…

Hvala što nas pratite…

Pripremila: Marija Mažar (hvala TARA FASHION)       Foto: Ivor Mažar

Kancelarija bar