ZTC

Kako li smo nekad samo veliki u svojoj patnji, sebičnosti, nerazumijevanju, kako li smo nekad samo veliki kad moramo dokazati da smo u pravu. Kako li smo, o samo kako li smo, u krivu. Mi smo, u biti, tako mali.

Na ovom velikom planetu koji je tako  majušan u beskraju svemira koračaju milijarde ljudi. Svatko od nas nosi svoje vrijeme u svojim rukama i dok koračamo, vrlo često i jurimo kroz dane, to vrijeme poput pijeska u boci ističe.. Nečujno, prelijeva se s jedne na drugu stranu dok ga ne ponestane.

No, najveći je problem što ni ne znamo koliko je zrna pijeska u našim staklenim bocima, a najgore je što svatko ima svoj neki broj. Svoj neki komadićak života u svojim rukama.

I često govorimo kako život prolazi, juri mimo nas, no on ne prolazi. Mi smo ti koji prolaze. Dolaze. I ono teže – odlaze.

U svom tom minutama odbrojenom kaosu zaboravljamo da smo  zamjenjivo – nezamjenjivi. Zamjenjivi isključivo zato što što nosimo prolaznost. Nezamjenjivi jer nitko ne može ispuniti uloge koje imamo na način na koji ih mi ispunjavamo.

Pamtim da sam u dvadesetima u nekoliko navrata, vjerojatno u nekim radnim miljeima čula da smo svi mi zamjenjivi, da ako neću ja – hoće netko drugi, ljudi uvijek ima i slično... sad kad gledam s odmakom, to mi je strašno, nikad neću učiti djecu tako niti ću dozvoliti da se itko u mojoj radnoj sredini osjeti zamjenjivim. Jer nismo. Svatko unosi i donosi sebe u sve što radi i ova degradacija je ponavljam – strašna. Nezamjenjiv je naš karakter, energija i duh koji unosimo i donosimo u svaku našu okolinu, ne dajte da vas umanjuju ovom uzrečicom što god radili. Neka naša uloga je  možda zamjenjiva, no mi nismo. Budite svjesni toga. A ako vam itko kaže drugačije, samo se sjetite da svatko progovara iz svoje duše i vrlo vjerojatno ta osoba nema dovoljno samopouzdanja u sebe i to govori. To govori o sebi, a ne o vama. Zamjenjivo je sve materijalno, nezamjenjivo je sve duhovno. No, nije li upravo duhovno ono što nas privlači jedne drugima. Ja se nadam da je jer ja i kolege i prijatelje i poslovne partnere biram po osobinama koje nose, a ne brandovima kojima nose. Ne vjerujem da griješim. 

I  sad, što nam preostaje? Preostaje nam par lijepih stvari; pronaći svoje mjesto pod nebom, pronaći svoje ljude pod ovim nebom, pronaći svoju sreću pod ovim nebom, pronaći svoju ljubav pod ovim nebom. Voliti se, poštivati, osluškivati pod ovim nebom i poželjeti da svi koje volimo imaju još puno dana s nama. Pod ovim nebom. Nezamjenjivo lijepim nebom.  

Pripremila: Marija Mažar (hvala Ivor Mažar na fotografiji, Talya design kreacija, make up: Ana Mikulec, kosa: Tea Čiković, studio ljepote Anais – svi ste nezamjenjivi 🙂 )

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE