ZTC

Ljeto. Most ka novoj obrazovnoj godini, most ka novim radnim izazovima nakon godišnjih odmora. Most od jurnjave ka jurnjavi, most kojim je dobro ne projuriti. Već duboko udahnuti. I most na kojem je idealno zastati. Promisliti. Odlučiti. I tek onda nastaviti. Most koji spaja misli s mislima.

Sjećam se i u godinama s predznacima 1+ i 2+ uvijek su mi ljeta bila divna, ali i misaona. Što nakon ljeta? Što moram popraviti, promijeniti, na što mogu utjecati? Postavljala sam neka nova očekivanja od same sebe, nekad nerealna, nekad realna, no ljeto je uvijek bila neka moja prekretnica.

Moj uvod za rujan koji puno više doživljavam kao neki novi početak od siječnja. Jer svaki rujan i bio je neki novi početak, nova školska godina, nova škola, fakultet.. i ljeto uvijek kao nevidljivi spoj između poznatog i nepoznatog, ostvarenog i neostvarenog, nepreželjanog i priželjkivanog.

Ljeto je za napuniti baterije, ljeto je za riješiti zaostatke, ljeto je za osmisliti što dalje.

No, ljeto nam neće pomoći ni svojim dugim danima i bezbrižnim satima, ako sami sebi ne pomognemo. Odluka je uvijek prvi korak ka svakoj promjeni. Odluka da budemo ono što želimo biti, da krenemo u smjeru kojem želimo krenuti, možda i tiho, malim nečujnim, ali postojanim korakom. Možda i odmah snažno. Nema veze. Svatko na svoj način putuje i tako to treba biti. Ali ljeto, ono je tu za nas… 

Ljeto je kalendarski samo jedno godišnje doba no ljeto može biti duhovno vaše svako godišnje doba. Upravo to ću ja pokušati napraviti, balans, mir, zen ponijeti sa sobom u rujan i sve mjesece koje dolaze i u sve što mi sa sobom donose…

A vama i sebi želim da čim više upijete ostatke ovog ljeta, upijte miris mora, ležernost trenutka, sreću postojanja. Uživajte u svemu što vam dani pred nama nose, ne opterećujte se, ne naglite, ne nervirajte se. U dubini zime sam napokon shvatio da u meni postoji nepobjedivo ljeto rekao je Albert Camus, a upravo to i ja vama želim i u danima okupanima kišom, sivilom, beznađem, da u svakom od njih pronađete svoje ljeto.

Svoj pozitivni korak ka dalje, svoju snagu i vjeru.

Pripremila: Marija Mažar

Kancelarija bar