ZTC

Iako su maškare gotove, ovo je bezvremenska tema i prava priča o bogatoj tradiciji i prekrasnoj umjetnosti, naime riječki je fotograf Arsen Miletić proveo dan s Halubajskim zvončarima, na Pusni ponedjeljak, od 08:00 do 18:00h, prešli su 25-30 km rute, a fotografije i u ovom slučaju govore tisuću riječi.

Ovo je peta godina zaredom u kojoj Arsen na Pusni ponedjeljak prati Halubajce na njihovoj ruti, a fotografije odišu moćnim i emotivnim trenucima!

U Halubju, zapadnom dijelu Kastavštine u okolici Rijeke sačuvani su jedinstveni narodni običaji – zvončari, čije porijeklo seže do u prapovijest.

Vezani za stočarske krajeve, što pokazuje i njihova oprema, prvobitna njihova zadaća bila je tjeranje zlih duhova zime i poticanje novog proljetnog ciklusa. Ogrnuti su ovčjim kožama i velikim zvonom na donjem dijelu leđa. Na glavi imaju posebno stilizirane maske – čudne životinjske glave s crvenim isplaženim jezikom i rogovima. Odjeveni su u bijele hlače i mornarske majice kratkih rukava. U rukama imaju baltu ili bačuku – stilizirani buzdovan. U vrijeme poklada, bez obzira na vremenske prilike, obilaze u velikoj grupi sela svoga zavičaja prema davno utvrđenom rasporedu. 

Za njih je vezana i legenda, tjeranja Tatara ili Turaka. Kada su provaljivali u naše krajeve, tada su se ondašnji pastiri ogrnuli ovčjim kožama, na glave stavili maske, opasali se zvonima i strašno bučeći tako potjerali neprijatelja. Otuda u njihovoj opremi i elemenata oružja. 

Njihova je magijska funkcija danas u drugome planu. Svojim impresivnim scenskim nastupom prvorazredna su turistička atrakcija i izazov za znanstvena proučavanja. Poznati su daleko izvan regionalnih granica. Ujedno su i najbolji čuvari folklornih tradicija, svog zavičajnog identiteta Halubja i Kastavštine. 

Izvor: HALUBAJSKI ZVONČARI

Arsen je sa zvončarima prošao rutu Marčelji, Sroki, Kosi, Brnčići, Kastav, Viškovo, a kako nam otkriva u svakom selu zvončari naprave kolo,  mještani ih počaste ićem i pićem, a jedno je od pravila  zvončara da i kad se odmaraju poslije napravljenoga kola ne smiju sjesti.

Halubajski zvončari su 2010. godine proglašeni kulturnim nematerijalnim dobrom pod zaštitom UNESCO-a.

Naš kraj doista je poseban, a tradicija je nešto što moramo njegovati i očuvati, svi mi doprinosimo na svoj način, fotografije su bezvremenski dokazi vremena, a ove će zasigurno ponijeti priču o našoj generaciji.

Foto: Arsen Miletić

Pripremila: Stilueta

Kancelarija bar