ZTC
  • „Andrija, kako da te potpišemo, koju titulu da stavimo – poduzetnik, direktor, vizionar..?“
  • „Ma joj, ne volim titule, ne volim etikete“
  • „Ali nešto moramo staviti“
  • „Napišite samo Andrija“ 😀

Ovaj  dio konverzacije najbolje opisuje Andriju Čolaka, apsolutno jednostavan i nevjerojatno slojevit Andrija je osnivač franšize Surf’n’Fries koja danas uspješno djeluje u preko 15 zemalja, suosnivač pametnog kišobrana Kisha koji je svoje mjesto pronašao u preko 40 zemalja diljem svijeta, a najnoviji projekt zanimljivog Riječanina je aplikacija PortHop koja će ljubiteljima mora već iduće ljeto olakšati traženje i rezervaciju veza.

Njegov radni dan počinje između 6:30-7:00h, buđenje diktira kći Emily, a nakon što ju odvede u vrtić u obližnjoj Brodokomerc trgovini kupuje marendu, oko 8:30-9:00h je u uredu i prvo što radi je pregledava mailove.

„Dnevno prosječno primim 40-70 mailova, no tu je i komunikacija putem alikacija kao što su Viber, Whatsup, Slack, instantno rješavam upite, odgovaram odmah, ja to gledam kao na Tetris, ako ne odgovorim odmah, nakuplja se i teško se izvući, neminovno slijedi GAME OVER“

Na dnevnoj bazi komunicira s Rusijom, Amerikom, Emiratima, Južnoafričkom Republikom, Njemačkom, a tu su i česti upiti s Bliskog istoka…

“Radimo sa zemljama diljem svijeta, samim time drugačije su i vremenske zone pa svako doba dana već znam kad se koja zemlja javlja“

Osim komunikacijom, dani su ispunjeni ugovorima, planiranjima, administracijom, no kao najdraži dio svog posla Andrija ističe nešto sasvim drugo.

„Najdraži dio… Kad shvatim da mogu nešto novo napraviti, kad krenu viziju, to je onda to!“

Ovaj odgovor nije nas iznenadio, a kao svoja tri najveća talenta Andrija upravo ističe vizionarstvo na prvom mjestu, zatim uvjeravanje ljude u kvalitetu svoje priče, a treće je osjećaj za koncept i širi kontekst jer kako naglašava kad kreće u nešto novo lako vidi širu sliku i kako sve treba posložiti da funkcionira besprijekorno. Ipak, besprijekoran poslovni sustav traži posloženog čovjeka u srži priče i bila mi je intencija saznati više o spoju navika staloženog i zanimljivog sugovornika.

BITAN JE BALANS!

Razgovor je brzo mijenjao dinamiku i tempo, s poslovnog na privatnog i obratno. Poslovno i privatno danas je isprepleteno više  no ikad prije, a upravo zato bitan je dobar balans.

„Ljudi su danas zaboravili prave vrijednosti u životu,zaboravili su se veseliti malim stvarima, tu leži sreća. Treba se vratiti osnovnim osjećajima – obitelj, zabava, prijateljstvo, zanemariti tehnologiju, imamo emociju koju treba izbaciti van. Ritam života nas nosi u nekom svom svijetu, treba svako toliko napraviti REALITY CHECK, vratiti se osnovama.“

 IZ UREDA NA SKEJT PARK

Reality check –  odlično, a Andrija  zagonetno otkriva kako je trenutno privatno zaokupljen – skejtom! Nikad ga nije vozio, a na dan našeg razgovora skejt je u gotovo mjesec dana postao dio svakodnevne rutine. Andrija objašnjava kako je to sport kao i svaki drugi, a njemu predstavlja i veliki mentalni izazov.

„Dolazak u skejt park bacio me izvan zone komforta, veliki izazov, tamo su puno mlađi dečki, ja to radim da bi ostao normalan, resetiram se na taj način. Zanimljiva je cijela ta situacija, idem postepeno, učim se, promatram odnose u novoj sredini, morate shvatiti koliki je to iskorak, doći u sredinu gdje sam najstariji, a ništa ne znam, treba zaslužiti njihovo povjerenje.“

No, sport je oduvijek pratio Andriju kroz život, ono što je zanimljivo je kontekst u koji stavlja bavljenje određenim sportovima sa životnim fazama, kako navodi kad je prodavao prvu firmu izazov mu je bio paraglading i sam je shvatio poveznicu između životne faze i impulsa u sebi koji ga je doslovce tjerao da skoči u nepoznato! Pripremao se i što mislite je li skočio? Naravno da je i poslovno i privatno.

„Strah se ubija edukacijom, što više znaš to te manje strah“

Svaki sport iskoristio je kao životnu lekciju, biciklizam – moraš imati ritam,  ujednačen tempo da bi uspio, a za trčanje kaže kako mu je donijelo zanimljivo iskustvo, naime pripremao se za polumaraton, hladno, bez emocija, a upravo takav je bio i prolazak kroz cilj!

ŽIVOTNA LEKCIJA KROZ GLAZBU

Teško je u sat vremena razgovora dotaći se svih područja zanimanja sugovornika no kad bi preskočili glazbu, preskočili bi bitan dio priče.

„Još u osnovnoj školi zanimao sam se za muziku, pjevao sam, nisam bio educiran glazbeno i iskreno bio sam loš, izbacili su me! To mi je baš teško palo, to su te godine, nije mi bilo svejedno, uhvatio sam se bas gitare, čuli su da sviram i zvali me natrag, naučio sam dobru lekciju – Moraš naći ono u čemu si dobar, to je onda prava stvar.“

Čolak danas okuplja bend, smatra da je bitno stalno se u životu vraćati onome što jesmo i prije svega uživati. 

STRAST, BITNA JE STRAST!

Ne pitati Andriju par poslovnih savjeta bio bi veliki propust, a prvo pitanje postavljeno je baš onako pomalo uštogljeno i školski a glasi nekako ovako „Imaš li recept za uspjeh“, no odgovor je zato – super.

„Živimo u  vremenima u kojima je sve dostupno, za sve se sami možemo pobrinuti, a to je ljepota svega.  Pitaš me za poruku mladima? Ne postoji univerzalna poruka, moraju čitati, zvuči banalno, stvarno je tako! Bez 20-30 knjiga godišnje nemojte uopće kretati u poduzetništvo, danas je znanje dostupno, šteta je ne čitati. A sad savjeti, pa recimo ovako:

Ako žele uspjeti, moraju vjerovati da će uspjeti i željeti uspjeti. Jako željeti!

Moraju imati tržište, i moraju u nečemu biti najbolji, naći svoje mjestu.

I moraju, moraju imati strast, bez toga ništa.“

Dotakli smo se i neuspjeha za koji Andrija kaže da je sastavni dio uspjeha te kako je najbolji učitelj i prilika za restart i učenje.

Strast. Balans. Reality check. Edukacija.

Andrija je dokaz kako se može uspjeti, kako nas ne određuje sredina, kako sami sebi stvaramo svoje danas i svoje sutra. Intervju smo odradili u Boonkeru, dok nas je četverogodišnja Emily nasmijavala i vadila iz ozbiljnih tema, a nije li to najbolji primjer balansa koji smo spominjali.

Obiteljski i poslovni čovjek. Čovjek u odijelu i čovjek na skejtu. Čovjek koji ima viziju u oblacima i čovjek koji stoji s dvije noge čvrsto na zemlji. Realist i vizionar. Ispod mladolikog izgleda enciklopedija iskustva i znanja. Sve je to Andrija Čolak.

Onaj isti koji ne voli titule i etiketiranja, na moju sreću ovoga puta, jer kako bih uopće stavila nešto što njega na taj način određuje!

Pripremila: Marija Mažar

Foto: Ivor Mažar

 
 
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE