Kada smo na društvenim mrežama zapazili brend Čabeceda, znali smo da je to jedna od onih priča koje sadrže baš sve – zanimljivu i originalnu ideju, uspješnu realizaciju proizvoda te izvrsnu prezentaciju. Projekt za koji je zaslužna mlada umjetnica Tina Radosavljević, pravi je primjer kreativnosti i mašte koje ne poznaju granicu te ujedno spajaju lijepo s funkcionalnim i zabavnim. Naime, riječ je o knjižici ilustrirane abecede čakavskog narječja, točnije dijalekta jugozapadne Istre. Uz svako se slovo hrvatske abecede nalazi pojam na istarskom dijalektu koji počinje tim slovom, prijevod na standardni hrvatski jezik i ilustracija pojma. Osim prijevoda na hrvatski standardni jezik, navedeni us prijevodi i na engleski i talijanski jezik. Za sve je ilustracije korištena ista paleta boja koja koristi samo one boje koje se pojavljuju na narodnoj nošnji istarskoga poluotoka.

Kako se najviše volim izražavati kroz ilustracije, a odrasla sam u blizini Pule, odlučila sam kao projekt stvoriti ilustriranu abecedu istarskoga dijalekta. Ideja je bila stvoriti brend koji zapisuje i aktualizira istarski dijalekt koji se sve manje koristi. Osim te uloge Čabeceda nižim uzrastima omogućuje da se upoznaju s dijalektom svojih baka i djedova, ali i da na zabavan način nauče slova kroz ilustriranu abecedu istarskoga dijalekta. Ilustracije u cijelom projektu igraju glavnu ulogu, a inspirirane su, kao i ostali vizualni dijelovi, istarskom narodnom nošnjom. – Tina Radosavljević

Uz klasičnu knjižicu koja predstavlja ilustriranu abecedu, dostupna je i društvena igra memory uz koju se vježba pamćenje te ujedno uči dijalekt te plakati sa svim slovima, pojmovima i ilustracijama iz knjižice. Osim što divno izgledaju na zidovima dječje sobe, ujedno i pomažu pri učenju. 

Brend se uspješno nastavio razvijati pa su danas dostupne šalice, majice i torbe s apliciranim ilustracijama zabavnih istarskih poslovica. Ovaj projekt ima plemenitu namjeru očuvanja tradicionalne istarske kulture i dijalekta koji se sada može usvojiti na zabavan i lak način.
ČABECEDA FACEBOOK


Pripremila: Stilueta
Izvor: artbazaarri.tumblr.com

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE