ZTC

Hum je najmanji gradić na svijetu u kojem danas živi svega 30-tak stanovnika. Nalazi se u Istri 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Postoji i legenda o nastanku ovog grada koja kaže da je on nastao kao zadnji od svih mjesta u dolini rijeke Mirne kada su divovi gradili gradove, a pošto je za njega ostalo premalo kamena, izgrađen je vrlo malen čime je dobio neslužbenu titulu najmanjeg grada na svijetu. Hum se prvi put spominje još davne 1102. godine kada su gradske zidine čuvale mjesto od čestih prodora Mlečana i Turaka.

Preslatki mali gradić ima mnoštvo zanimljivosti u kojima možete uživati. Hum odnedavno nosi i naziv Grad biske –  nazvan prema rakiji s imelom čiji recept potječe upravo iz Huma. Zahvaljujući tome, krajem listopada svake godine održava se Smotra rakije gdje se poznati proizvođači rakija širom Istre natječu za onu najbolju.

Iako se grad može obići za 5 minuta vrlo je šarmantan i svakako ga vrijedi posjetiti. Postoji mogućnost da ćete se više zadržati u Humskoj konobi uživajući u poznatim istarskim specijalitetima, i već navedenoj ljekovitoj rakiji od imele (biska), ali i to je jedan od ključnih razloga za posjet Humu.

U gradu se nalaze dvije male ulice, župna crkva Marijinog Uznesenja sagrađena 1802. godine, romanička crkva sv. Jeronima iz 12. stoljeća oslikana freskama pod bizantskim utjecajem, s mnogo glagoljskih natpisa i grafita, Majstora Antuna iz Padove.

Hum je zadržao svoj običaj “biranja župana na leto dan”, tada si muškarci iz župe u gradskoj loži urezuju glasove na drveni štap “raboš” te tako biraju seoskog poglavara. A osim ove stare, nama neobične tradicije, Hum je poznat i po svojoj Aleji glagoljaša. Vrata Huma, kroz koja se ulazi u grad posljednje su obilježje Aleje. Vrata su metalna, a oko njih nalazi se dvanaest medaljona koji prikazuju mjesece.

Istra ima mnoštvo zanimljivosti i još više prekrasnih, skrivenih mjesta koje svakako trebate posjetiti. Spremate li se ubrzo u Istru, svakako posjetite najmanji grad na svijetu, jer neće vam oduzeti puno vremena osim ako vas ne privuče odlična gastro ponuda. 😉

Foto: Ivor Mažar
Pripremila: Stilueta
 
 
 

Kancelarija bar