ZTC

Znate li priču o Barbie?
Ona je najpoznatija i najprodavanija lutka na svijetu koja je vrlo lako i uspješno osvojila srca brojnih generacija. No, malo njih zna kako je sve počelo. Dijete u igri motiviralo je majku da osmisli prikladnu lutkicu za svoju djevojčicu budući da tada ponude lutkica nije baš bilo.

Dijete je bilo Barbara, a inovativna majka Ruth Handler. Ruth je svom suprugu, suosnivaču tvrke Mattel čiji je Barbie zaštitni znak, sugerirala da izrade lutku za djevojčice, no on nije bio oduševljen idejom. No, Ruth nije odustala, nakon putovanja Europom, u Njemačkoj je kupila tri lutke Bild Lili te ih po povratku u SAD doradila uz pomoć injžinjera Jacka Ryana. Lutku su nazvali Barbie po kćeri koja je majku inspirarala za poduzetnički pothvat.

Predstavljena je na na Američkom Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku , 9. ožujka 1959. Taj se datum koristi kao službeni rođendan ove poznate plavušice. Prva Barbie je proizvedena u Japanu, imala je konjski rep i nosila je crno-bijeli prugasti kupaći kostim. Tijekom godina proizvedeno je puno različitih modela lutkica koje djevojčice i danas obožavaju. 

Barbie®  sada ima novu  liniju lutki inspiriranih važnim ženama koje su mijenjale povijest,  Katherine Johnson radila je za NASA-u i utrla put ženama u toj djelatnosti, Amelia Earhart  upisana u povijest kao prva žena pilot koja je preletjela Atlantski ocean. Frida Kahlo i danas je inspiracija mnogima!

Ovo je tek početak, navodno slijede još mnoge inspirativne žene koje će zaživjeti kao omiljene lutkice!

Foto: BARBIE MATTEL

Vaši komentari