ZTC

Anja Stehlik je uspješna dizajnerica iz Istre koja je sa svojim radom i brendom Stehlik započela još za vrijeme studentskih dana u Zagrebu, a prvo predstavljanje je imala 2004. godine na Cro a Porter-u. Nakon toga slijedilo je predstavljanje i u Londonu te Cannesu, i upravo ti dani su i bili sami počeci gdje je ona tražila svoj vlasitit modni izričaj i stil. Bilo joj je bitno kreirati i istraživati, pa je tek nakon 2008. godine, nakon završetka TTIF-a u Zagrebu ozbiljnije se posvetila kolekcijama, a svakom novom je nadograđivala sebe i svoj brend te postala prepoznatljiva po dizajnu kojeg krase romantične, žentsvene i odvažne kolekcije koje izlaze svaka četiri mjeseca. Razgovarali smo s Anjom koja nam je otkrila svoju priču o počecima, modnom izričaju ali i uzorima.

Je li moda nešto u čemu si se oduvijek vidjela ili je jednostavno to došlo spontano?

Već sa 11 godina sebe sam vidjela kao dizajnericu, bio je to moj djevojački san kojeg sam i ostvarila. Naravno da prije 20 tak godina kad sam roditeljima rekla da želim postati dizajnerica su me gledali u čudu jer prosperiteta u tom segmentu baš i nije bilo. Ali, svojeglavost, dosljednost i upornost doveli su me do ovoga što me danas čini uspješnim dizajnerom.

Već si dugo na modnoj sceni, i to vrlo uspješno, možeš li nam ispričati nešto o svojim počecima, kako je započela tvoja priča?

Kada sam 2000 g. krenula na faks u Zagreb moda je na Hrvatskoj sceni bila tek u začetcima. Sva sreća već na drugoj godini počela sam raditi uz Viktora Dragu koji mi je otkrivao sve čari modnog procesa koje na fakultetu nisam uspjela naučiti i na tome sam mu beskrajno zahvalna. 2004. godine kao studentica osmislila sam svoj brend i krenula stvarati, slijedio je Cro a porter, a 2006. zvali su me u London da kao jedina Hrvatica predstavim kolekciju, te sam 2008. godine na natječaju mladih moja s kolekcijom kupaćih kostima osvojila nagradu u Cannesu.

A onda je uslijedila ljubav i ja sam se vratila u Pulu, grad u kojem je moj  dizajn bio nepoznanica. Malo pomalo uspjela sam osvojiti Istrijanke svojim dizajnom i krenula stvarati svoje modne priče. Svaka kolekcija je popraćena editorialom, web shopom na vlastitoj stranici, a potom je uslijedilo otvaranje studia, te prve samostalne revije.

Što je bilo prvo što si kreirala u poslovnom, ali i privatnom životu, i za koga je bilo namjenjeno?

Mislim da je prva kreacija nastala još negdje u osnovoj školi, haljina Julije, rozo – bijela sa puf rukavima…

Imali smo temu Romea i Julije za lektiru i ja sam si malo dala oduška 😀

Što se tiče poslovnog bila je to haljina i još par stvarčica koje sam prodavala kod naše pokojne Ivane Popović u atelieru. Sjećam se da baš i nisam nešto dobro to tehnički izvela, a ona mi je samo rekla „ljube ma samo reci da je to tako moralo biti“ Naravno kad je bila prodana nitko sretniji od mene.

Što je tebi osobno tvoja najdraža kreacija?

Ima jedna divna svilena haljina s tigrastim printom  koju smo ja i moj kolega s fakulteta skupa napravili (više on, ja sam smišljala). Mislim da je stara 18 godina, i dan danas je kao nova i svako ljeto je obučem. To su te neke stvari koje ti stvore emociju kroz godine.

Svakodnedno pratimo rad domaćih dizajnera, jako nam se svidjela tvoja haljinica Dreamy dress 3d Flores, kako je ona nastala od kud ideja?

Obožavam materijale sa divnim specifičnim detaljima i strukturama, to je haljina sa apliciranim cvjetovima na kojima su mali pink biseri. Volim stvarati haljine koje pričaju priču, a ovo je upravo jedna od njih, u isto vrijeme odvažna, romantična i elegantna

Gdje crpiš inspiraciju za sve svoje kreacije?

U materijalima i detaljima! Toliko je novih tehnologija koje su materijale učinile specifičnim, od struktura, printeva, da ne govorim o dekorativnim detaljima. Baza svake nove kolekcije je neka druga  forma, a opet prepoznatiljiva po Stehlik potpisu.

U današnjem svijetu tehnologije, komunikacijskih kanala i svega ostalog puno lakše je i poslovati, ali i prikupiti recenzije i saznati što kupci vole, koliko tebi znači pozitivan feedback, radiš li možda nešto i po njihovim idejama?

Naravno, društvene mreže postale su sredstvo komunikacije i prodaje te pojednostavile način dolaska do kupca. No, smatram da je poslovnije imati web site, jer tu su sve kolekcije na jednom mjestu, mogu se vidjeti detalji na haljinama i saznati sve informacije o materijalu. Svoj web site www.anjastehlik.com nastojim ažurirati što više s novim informacijama kako bi klijentice bile zadovoljne. Kada mi netko dođe sa idejom što želi, krećem u skiciranje i skupa kreiramo ono što odgovara njihovoj građi. Drago mi je da me uvijek pitaju za savjete tako da to u konačnici izgleda odlično, po njihovoj ideji, ali u Stehlik stilu 🙂

Nikad ne bih mogla raditi neke haljine iza kojih ne stojim i koje nisu moj stil, najljepše  je kad radiš nešto što ti se sviđa i jedva čekaš nešto izraditi s toliko ljubavi, nema do te emocije kao kod izrade.

Tko su tvoji modni uzori?

Uh, neponovljivi Alexander Mcqueen, Karl Lagerfeld, Valentino, Zimmerman, Elie Saab… Volim eleganciju s dozom seksipila tako da svake sezone me oduševe neke druge kolekcije.

I za kraj moram pitati, kakvi su tvoji planovi za budućnost, planiraš li možda izaći i na svjetsko tržište izvan granica Lijepe naše?

Prije svega za mjesec dana imam svoju četvrtu samostalnu reviju u Puli iza koje stoji odlična produkcija i vrhunski tim. Samostalne revije su moj svijet u kojima želim ljudima pružati  modni show i svaki put ih odvodim na divne lokacije po Puli. Tako da sam jako uzbuđena radi toga jer sam spojila famozne ljude. Svake godine dobivam poziv za Fashion week u Londonu, i nisam željela izlaziti na inozemno tržište dok ne sredim proizvodnju koja bi to mogla popratiti. 2006. godine imala sam prodajno mjesto u Londonu, ali  u to vrijeme bila sam sama i nisam mogla toliko odjeće proizvesti. Veliki je to proces, ali dostižan, jer u današnjem svijetu internet prodaje brišu sve granice. Korak po korak uživati u kreiranju  i pustiti što vrijeme donese, te svakom kolekcijom se nadograđivati i biti najbolji to je moj plan!

 
Studio Stehlik nalazi se u Puli na adresi Maksimijanova ulica 9!

WEB: www.anjastehlik.com

Facebook https://www.facebook.com/stehlikanja/

Instagram https://www.instagram.com/anjastehlik/

Foto: Facebook stranica
Pripremila: Ines Cunjak