ZTC

Shiatsu je, kao izrazito djelotvorna anti-stres tehnika, zapravo blagotvoran svima. Danas svi živimo pod povišenim stresom svakidašnjice, tako da shiatsu tretmane mogu primati svi – mladi i stari, odrasli i djeca, žene i muškarci, učenici, studenti, poslovni ljudi, odlučili smo saznati više i napravili intervju s jako zanimljivom ženom, Anjom Grubišom

ZTC

S: Nekoć inženjerka, danas shiatsu praktičarka! Otkrijte nam nešto više o sebi… Kako se razvila ljubav prema shiatsuu?

Pred nešto više od 15 godina primila sam svoj prvi shiatsu tretman – a podršku koju sam kroz to dobila kao i prekrasan osjećaj slobode i lakoće u tijelu, ali i duši, koji sam tada osjetila pamtim još i danas.  U to vrijeme radila sam u Tehničkom uredu brodogradilišta, posao je bio dobar i zanimljiv, no duboko u sebi znala sam da je moj put negdje drugdje. Tragala sam neko vrijeme i upravo su shiatsu tretmani koje sam redovno primala bili podrška da u meni sazrije odluka. Sa 36 godina napustila sam posao inženjerke brodogradnje i krenula novim smjerom! Ubrzo nakon toga upisala sam školu za profesionalnu edukaciju shiatsu praktičara u Zagrebu i novi smjer je odabran.

S: U Rijeci već nekoliko godina vodite svoju shiatsu praksu. Tko sve može doći na shiatsu?

Shiatsu je, kao izrazito djelotvorna anti-stres tehnika, zapravo blagotvoran svima. Danas svi živimo pod povišenim stresom svakidašnjice, tako da shiatsu tretmane mogu primati svi – mladi i stari, odrasli i djeca, žene i muškarci, učenici, studenti, poslovni ljudi… Svi koji osjećaju da im je potrebna podrška i više energije u određenom životnom razdoblju ili  važnoj osobnoj, obiteljskoj ili poslovnoj situaciji kroz koju žele proći što svjesnije i što protočnije. Naravno, i svi koji trebaju olakšanje simptoma koje svakodnevni stres i današnji način života sa sobom nosi , a to su vrlo često bolovi u vratu i leđima, glavobolje, problemi s nesanicom i probavom, neravnoteža menstrualnog ciklusa i slično.

S: „Shiatsu… Jel to neka vrsta masaže?“ „Imam jake bolove u leđima, možete li me izliječiti?“ Sigurna sam da ste mnogo puta čuli pitanja poput ovih… Kako biste laicima objasnili što je shiatsu i koje su njegove prednosti? 

Da, iako je shiatsu kod nas prisutan već nekoliko desetljeća i možemo reći da se danas već dosta o njemu čuje i zna, još uvijek naravno ima ljudi koji se po prvi puta susreću s tom tehnikom i postavljaju ovakva i slična pitanja. Shiatsu neki smatraju vrstom  masaže, no ja radije koristim izraz rad na tijelu. Na tijelu, ali volim dodati – još više na duši, jer su simptomi koje osoba osjeća u tijelu često povezani s emocionalnim i psihičkim stanjem što u shiatsuu nastojimo sagledati i tretirati na cjelovit način. Sam tretman je kombinacija dodira i pritiska, različitih tehnika istezanja, tretiranja akupresurnih točaka i slično.  Ukratko, shiatsu je potpuno prirodna metoda podrške zdravlju, odnosno ravnoteži i slobodnom protoku na svim razinama. 

S: Shiatsu kao potpora ženama… Na koje sve načine shiatsu može pomaći baš ženama?

Vođena vlastitim životnim iskustvima i prioritetima, s vremenom sam se i u svojoj profesionalnoj praksi pretežno usmjerila upravo radu sa ženama.  Za mene je ravnoteža menstrualnog ciklusa jedna od osnovnih pretpostavki cjelokupnog i cjelovitog zdravlja žene. Shiatsu je dobrodošla podrška ženi u svim životnim razdobljima: kroz pubertet, plodno razdoblje, u menopauzi i nakon nje.  Učinkovito i na prirodan način ublažava simptome PMS-a i različite poremećaje ravnoteže menstrualnog ciklusa. ​U  planiranju trudnoće, posebno kod parova koji duže vremena nastoje začeti dijete, shiatsu može dati novi energetski impuls na putu do željenog cilja. Također se pokazao i kao posebno nježna i duboko relaksirajuća podrška mami i bebi tijekom trudnoće, u fazi pripreme za porod kao i nakon poroda. Isto tako, u prijelaznom životnom razdoblju perimenopauze i menopauze, koje za ženu može biti vrlo intenzivno, shiatsu je zbog svog cjelovitog pristupa vrlo blagotvorna i dragocjena podrška.

S: U Hrvatsku ste doveli metodu Blagoslova Maternice – Buđenja Ženske energije, a već duže vrijeme njegujete ženska okupljanja u Kolibi za žene? Zvuči veoma zanimljivo, otkrijte nam nešto više…

Upravo iz moje usmjerenosti  radu sa ženama niknula je pred nekih 6 godina ideja okupljanja žena u krugu uzajamne podrške, dijeljenja iskustava, životnih priča, razmjene… u sigurnom, toplom i opuštajućem  okruženju. Taj sam program nazvala KOLIBA ZA ŽENE, a ideja je da se žene povremeno povuku od vanjskog svijeta, daju si odmaka od svakodnevnih briga, jurnjave i obaveza te da se u nekoliko sati bivanja s drugim ženama zaustave, ponovno napune, regeneriraju i osnaže na drugačiji način. Pokazalo se da su žene željne takvih okupljanja te da, bez obzira s kakvom trenutnom situacijom i životnim pričama dolaze u krug, iz Kolibe sve redovno izlazimo nasmijane i punog srca – zapravo ponovno napunjene onim čega nam u današnjem svijetu manjka – ženskom energijom i podrškom.

Kada je 2012. jedna od mojih omiljenih autorica koja se bavi cikličnom prirodom žene, Miranda Gray, pokrenula globalnu meditaciju za žene nazvanu Blagoslov Maternice (Worldwide Womb Blessing) bilo je logično taj predivan način buđenja i njegovanja istinske ženske prirode prigrliti i dalje njegovati i u Kolibi za žene. Od tada redovno, 5x godišnje prema unaprijed definiranom kalendaru, u Kolibi za žene organiziram grupu za Globalni Blagoslov Maternice. Ljepota je u tome što na isti dan, u isto vrijeme, tisuće žena širom svijeta sudjeluju u istoj meditaciji, u istoj energiji i usklađivanju s vibracijom Blagolsova Maternice. Iduć i Globalni Blagoslov Maternice je 11.veljače, sudjelovati mogu sve žene, a on-line prijave su potpuno besplatne na WEB STRANICI No osim ovog, globalnog događanja, žena može primiti i osobni Blagoslov Maternice – osobni tretman buđenja ženske energije koji kao ovlaštena Moon Mother prema učenju Mirande Gray također nudim. Osim mene, u Hrvatskoj danas postoji 36  ovlaštenih Moon Mothers – žena koje su prošle obuku Mirande Gray na radionicama koje sam 2015. i 2016. organizirala u Hrvatskoj.

S: Prva menstruacija kod mladih djevojaka nešto je veoma posebno, no kod mnogih i dalje izaziva  stid, nelagodu ?… Što biste vi rekli, koliko je važno obilježavati taj dan?

Prva menstruacija je svakako prva velika, životna promjena u životu djevojčice. Od tada na dalje djevojka ulazi u ciklično razdoblje života koje nosi sasvim novi način funkcioniranja tjelesnih mehanizama, ali i vrlo intenzivne promjene u emocionalnom, misaonom i intuitivnom aspektu bića koje će se događati  iz mjeseca u mjesec. Jako je važno da se u obitelji otvoreno i lijepo priča o promjeni koja slijedi i da se djevojčicu pripremi da tu promjenu dočeka s ponosom i radošću.  Važno je da se prva mjesečnica pamti s ugodom i  da se taj događaj, postepeni prijelaz djevojčice u mladu ženu, učini posebnim,  da se dan na neki način obilježi… malom obiteljskom svečanošću, ili na primjer dolaskom u Kolibu za žene ili sličan ženski krug, ili recimo, kao posebno svečano iskustvo za mamu i kćer, primanjem osobnog Blagoslova maternice.

Prigodno, evo mog omiljenog citata na tu temu:

“Koliko bi sve bilo drukčije da ti je na dan prve menstruacije majka darovala buket cvijeća,odvela te na ručak poslije kojeg ste se našle s tatom kod zlatara gdje su ti probušili uši, a otac ti kupio prvi par naušnica, da si zatim zajedno s nekoliko svojih prijateljica i nekoliko majčinih prijateljica pošla na prvo šminkanje usnica, a zatim otišla, prvi put u životu,  u KOLIBU ZA ŽENE, da bi naučila žensku mudrost? Koliko bi tvoj život bio drukčiji ?” Circle of Stones, Judith Duerk,  preuzeto iz poglavlja o menstruaciji u knjizi  Žensko tijelo, ženska mudrost,​      dr.Christiane  Northrup

S: Kako su reagirali vaši bližnji kada ste dali otkaz na stalnome poslu i odlučili slijediti svoje srce i snove te se pronašli u potpuno novome svijetu? Je li vam se činio zastrašujućim takav korak? 

Pa, priznajem da  nije bilo jednostavno donijeti takvu odluku i prezentirati ju u obitelji  i na tadašnjem radnom mjestu. S jedne strane, osjećala sam snažan zov u srcu i znala sam da ga moram slijediti, a s druge strane trebalo je „pokidati“ ustaljene obrasce, odreći se tadašnje struke, dobrog radnog mjesta… i odgovarati na mnoga začuđena pitanja iz okoline.  No, na moju sreću i veliko zadovoljstvo,  imala sam podršku i supruga i djece i roditelja, a zapravo i kolega iz ureda u kojem  sam radila,  premda vjerujem da se svima njima tako nešto u početku činilo riskantno i neizvjesno. Danas kad se toga sjetim, koliko god se činilo zastrašujuće, sve je glatko prošlo i svima sam i danas zahvalna na tome. Očito da kad je odluka jednom donesena, istinski iz srca, onda sve teče kako treba i prilike se krenu same otvarati dalje… 

S: Što biste rekli, kako građani Rijeke, ali i Hrvatske prihvaćaju koncepte poput Shiatsua i Blagoslova Maternice? Nailazite li na predrasude ili je puno više onih koji su otvoreni prema novome iskustvu?

Moje su iskustva velikom većinom pozitivna i ugodna i ne opterećujem se eventualnim predrasudama drugih. Svatko doista ima pravo na svoj stav i svoje iskustvo, a zapravo se i  shiatsu i Blagoslov Maternice najbolje mogu doživjeti i razumjeti kroz osobno iskustvo pa onda prihvatiti ili ne. Za mene su obje metode, a posebice Blagoslov Maternice, nešto više od novih tehnika ili metoda koje nastojim uvesti i proširiti. To je put koji istinski osjećam i živim tako da jednostavno ne znam drugačije, mada se ponekad može činiti da „probijam“ zidove … .  Imam osjećaj da sve što je novo u početku najprije izazove određeni  interes, a onda dalje treba ustrajati… Baš kao i u svemu – dok volimo ono što radimo i dok to iskreno i otvoreno dijelimo s drugima, uvijek ima otvorenih primateljica i klijenata koji nam se s povjerenjem obraćaju za podršku.

SHIATSU IRIS – WEB STRANICA

SHIATSU IRIS – FACEBOOK

KOLIBA ZA ŽENE – FACEBOOK

Photo: facebook stranica Koliba za Žene, Shiatsu Iris, Thea Pavlin

Kancelarija bar