Andrea Anić Dokmanović, poznato je riječko modno ime, dizajnerica koja kreira u sklopu branda Andy’s neprestano izaziva samu sebe na nove korake, a svaki rezultat dočekan je s odličnim reakcijama baš poput zadnje kampanje koja u prvi plan stavlja slow fashion i kvalitetu prirodnih materijala.

Nova kolekcija je vani, što si nam ovoga puta pripremila?

Pripremila sam vam mnoštvo prozračnih košulja, suknji i haljina izrađenih od čistih pamučnih tkanina. Poneki modeli su izrađeni i od hladne vuna koja je savršena za ljeto. Neke modele smo i ručno vezli koncem u raznim bojama.

Opet si napravila iskorak i u odabiru tima, lokaciji snimanja, tko je sve sudjelovao i kako je priča zamišljena?

Nakon uspješne kampanje moje Couture kolekcije koju je snimala Suzana Holtgrave u Berlinu, ovoga puta smo se našle u okolici Zagreba, točnije Novakima Oborovskim kod obitelji Štaba. Modeli Lea Petanović i Dorotea Valentić savršeno su utjelovile Andy’s ženu, a majstor za kosu Mijo Majhen omogućio je autohtone frizure. Željela sam ovom pričom, odnosno želim ovom pričom potaknuti žene da razmišljaju što odijevaju. Pod time mislim da je najbolje investirati u kvalitetan odjevni predmet izrađen iz prirodnih tkanina, u današnjem svijetu gdje je sve sintetika, moramo se izboriti i za prirodu.

Kome se obraća tvoja nova kolekcija?

Nova kolekcija se obraća svim ženama koje žive užurbano, da malo uspore, da razmisle, da osjete prirodnu ljepotu, da shvate koliko su lijepe i bez šminke, da se prihvate takve kakve jesu, da zavole te svoje nedostatke i uživaju u životu.

Spominjala si mi termin slow fashion naspram fast fashion, o čemu se točno radi?

 Naime, radi se o modi koja slavi kvalitetu, o modelima koji su nosivi i godinama nakon što ih kupite, naspram ove brze današnje mode gdje čim opereš odjevni predmet, moraš ga i baciti. I sama volim nositi odjeću koja je praktična i koja se može kombinirati na mnogo načina, a još bitnije je da traje. Pogotovo odjeća koja je izrađena od prirodnih tkanina, kvalitetnija je i nije odmah za baciti. Da ne spominjemo koliko je to i ekološki bitno. Dakle slow fashion, ja bih rekla je zapravo pokret i poziv da se malo osvijestimo što kupujemo i što nosimo. Danas nekako imam osjećaj da se sve nešto mora kupiti što je u trendu, bez razmišljanja. No, ja postojim i razvijam svoj posao upravo zbog klijentica koje cijene i vole kvalitetu i mislim da se sve više okrećemo prema tome, a i po mome mišljenju i trebamo. Svi smo potekli iz prirode, prirodi se i vraćamo i ne razumijem zašto ju onda ignoriramo?

Je li moda postala isključivo trendy kombinaranje ili usprkos brzom tempu odolijeva konzumerizmu i ističe – individualizam?

Vjerujem da to sve ovisi od osobe do osobe, a velikim dijelom i mediji tu igraju ulogu. Unatoč svemu, istina je da smo svi različiti, a sami biramo da li ćemo razmišljati svojom glavom ili pustiti druge da razmišljaju umjesto nas. Ipak, svijet je jedna velika šarena kugla i da bismo bili u ravnoteži trebaju uvijek biti dvije strane medalje.

Je li se Andy’s žena od početaka do danas promijenila i u kojem pravcu?

Andy’s žena se nije mnogo promijenila, što se tiče nje, ona je u svome svijetu, no ipak je postala zrelija i svjesnija svoje okoline.

Pripremila: Marija Mažar

Foto: Suzana Holtgrave