ZTC

Moja današnja sugovornica, Anastasija Kajba, poznatija kao prekrasna Readhead with style, fotografkinja je, studentica i  blogerica te prije svega topla i draga mlada dama, koja me na prvi susret očarala svojim širokim osmijehom i toplim zagrljajem. Neizmjerno sam sretna i zahvalna što sam upoznala tako jednostavnu i prizemljenu, a ponovno nevjerojatno talentiranu i šarmantnu djevojku, koja zrači toplinom i ljubavlju prema svima. Ovaj intervju posebno mi je drag i dugo sam ga nestrpljivo iščekivala, a sad je konačno tu… Uživajte u fotografijama, prepuštam Anastasiji glavnu riječ!

Anastasija Kajba, photo: Sara Žigon

Fotografkinja, studentica, model, blogerica… Mi bismo dodali prekrasna, mlada, ambiciozna i svestrana… Tko je sve Anastasija Kajba? 

Anastasija je osoba, koja završava magisterij Inkluzivne pedagogike i potpuno je  zaljubljena u djecu sa posebnim potrebama. Skromna je, prizemljena, šaljiva i svaki dan upoznaje samu sebe i nešto novo nauči, što je najveće bogatstvo.

Kada se razvila ljubav prema fotografiji kod tebe? Što ti fotografija predstavlja posebnu strast, hobi ili posao?

Nikad neću zaboraviti kada sam prvi put na televiziji ugledala seriju America’s next top model. Subotom sam većinom mogla sate i sate presjediti pred televizijom i gledati reprize, koje su slijedile jedna za drugom, naravno reklamni blokovi su se činili beskonačno dugima i svako malo su ih prekidali moji “očajni” uzdisaji: “Kada će im konačno doći kraj?”  Moju majku je fascinirala činjenica, da sam sate i sate mogla precizno pratiti svaki korak fotografa Russella : od toga kako je pomicao fotoaparat i svako toliko mijenjao objektive do savjeta i podrške koju je davao djevojkama svojim Perthskim naglasom : ”Chin up a little bit, derling”,  tada sam se stvarno zaljubila u sav proces nastajanja fotografije. Ljubav prema fotografiji se nastavila razvijati u osnovnoj školi. Sa prijateljicom smo malo eksperimentirale sa bratovim digitalcem, on me i  danas optužuje, da sam ja ona koja mu je pokvarila fotoaparat hahahah, ali nisam, stvarno!  Fotografije sam počela objavljivati na internet i večini su se one dopale, to je iznenadilo i mene.  Ne znam, nešto ima na tome, na kakav način možeš postaviti osobu i promijeniti je u bilo koga. Upravo to je meni osobno najbolje kod fotografije, ti možeš promijeniti osobu u bilo koga ili bilo što. Na neki način, radi se o igri uloga. Nešto ima u tome, kako možeš ovjekovječiti određeni trenutak, onda fotografiju razviješ,  staviš je u okvir na kojem možeš svaki tjedan obrisati prašinu i ponovo se sjetiti onih trenutka koje si zabilježio. Sigurno je bila fotografija dug period u mom životu samo hobi i sama nikad nisam voljela je drugačije nazivati, ali ako mi uspije sa svojim fotografijama nacrtati osmijeh ljudima na lice, onda znam, da radim nešto posebno i onako kako sama to želim. Ako mi to donese naziv ”profesionalnog fotografa”, onda se sa tim slažem. Svakako mi je velika čast da sam dio izvanrednog puta na kojem upoznavam lijepe ljude, dobivam nove izazove i učim.

Što te inspirira najviše pri fotografiranju?

Znam da ovo zvuči kao neki veliki kliše, ali kod fotografije me inspirira praktično sve. Ponekad kad se vozim  vlakom, što vjeruj mi, traje duže nego si zamišljaš, zagledam se kroz prozor i počnem stvarati određene slike u glavi. Pored toga mi u ušima odzvanja najrazličitija muzika, od Bacha do Solange i tako počinje moj san. Ako je moguće te slike kasnije zažive na fotografiji. Više puta nađem inspiraciju u samim ljudima, koje upoznajem svakodnevno. Volim gledati njihove prirodne kretnje. Svatko od njih ima u sebi nešto posebno i unikatno.

Možeš li opisati „stil“ svojih fotografija? Što i izdvaja iz mase, čini tako posebnima?

Vrlo teško mi je opisati svoj stil fotografiranja, jer se još uvijek tražim. Blizu mi je portretna fotografija i street fashion fotografija koja se i povezuje sa mojim blogom. Odjeća može i te kako na fotografijama zaživjeti. Sigurno volim boje i neku određenu oštrinu. Moguće je moja posebnost ta, da volim fotografirati najrazličitije ljude, koji nisu baš profesonalni modeli i u njima probudim neko povjerenje u sebe ili neki alter ego za kojega nisu ni mislili  da ga imaju. To mi je na setu ustvari najljepše, gledati, buditi i pratiti neku malu tranziciju u ljudima.

Kada bi zamislili idealne uvjete za fotografiranje, gdje bismo se nalazili, tko bi bio model, tema..? Priželjkuješ li neke posebne suradnje ili ličnosti pred svojim fotoobjektivom?

O tome još nikad nisam razmišljala jer se moji ciljevi i ideje konstantno mijenjaju, ali rado bi putovala po svijetu ako bi imala dovoljno hrabrosti i u svoj objektiv uhvatila najrazličitije tipove ljudi, koji nekad trebaju nekoga, da im kaže da su prirodno divni.

Gdje želiš da te fotografija odvede u budućnosti? Vidiš li se profesionalno u njoj?

Sigurno želim, da fotografija ostane u mojem životu i da  mogu od nje napraviti neku karieru, ali ona će zauvijek ostati samo hobi i moja strast. Moj glavni cilj u životu je raditi sa djecom sa posebnim potrebama.

Primijetili smo da pišeš i modni BLOG. Otkrij nam nešto više o tome..

S blogom sam još uvijek na početku, jer sam ga počela pisat u početku augusta. Za njega je bilo potrebno sabrati puno hrabrosti, jer sam čovjek kojemu puno znači feed back javnosti. U tebi se bude  pitanja: “Kako će sve ovo ispasti? Jer če biti dobro? Hoće li se svidjeti ljudima? Hoće li to netko pročitat i pogledat fotografije ili to sve luta negdje po svemiru?” Ali, pokazalo se, da se večini blog sviđa. Prije svega, moj blog prikazuje ideje za odjevne kombinacije koje su prihvatljivog tj. povoljnog cjenovnog ranga jer većinu odjeće i kupujem na rasprodaji. Što se tiče pisanja, nikad nisam bila neki veliki pisac pa to nadomjestim sa puno humora koji je veliki dio mene. Sama sam uvijek željela neku platformu na kojoj bi mogla objavljivati svoje fotografije, svoj rad. Uvijek sam žuljala laktove i gledala Pinterest i pravila mood boarde iz svih fotografija,a kod same sebe mislila: ”To želim, to stvarno želim raditi, želim, da bi sa svojim fotografijama inspirirala ljude po cijelom svjetu!” I sad ga imam, moj mali svijet i platformu koja je digitalna i dostupna svima.

Kako bi prokomentirala regionalnu blogersku scenu, koja se trenutno budi? 

Meni se stvarno sviđa blogerski rascvat koji se upravo događa. Ali primjećujem, da su trenutno na samom vrhuncu beauty blogerice, na kojima sam stvarno zahvalna, jer sama nemam pojma o makeupu i tako mogu naučiti  puno toga od njih. Mislim, da svaka osoba može sudjelovati u modnom svjetu i pusti pečat na ljudima samo ako to želi. Sa bloganjem, je na neki način moda postala na neki način demokratska, jer se svako može, izraziti odjećom na svoj način. Ponekad ljudi blogeri, “obični smrtnici” da je kombiniramo u svakodnevnim kombinacijama i inspiriramo ljude oko sebe.

Za kraj,  bih svim čitateljicama i čitateljima poručila da ne zaborave koliko su divni i zaželjela im puno kreative, smijeha i veselja!

BLOG

FACEBOOK
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE