ZTC

Prilog Life Novog Lista slavi petnaest godina rada,  zaključili smo kako je to idealna prilika da saznamo više jer svi u rukama svake subote imamo finalni proizvod no zanimalo nas je kako nastaje prilog iz tjedna u tjedan te tko sve sudjeluje i pridonosi uspješnosti ovog medijskog branda koji Riječanke i Riječani jednostavno – obožavaju! Odgovore na sva pitanja dala nam je Ana Braškić, glavna urednica priloga Life.

Ana Braškić

Life slavi uspješnih petnaest godina, lijepa je to obljetnica, danas je poput medija za sebe, čitatelji jedva čekaju subotnje izdanje Novog Lista uz prilog koji donosi modu, ljepotu, intervjue… Koji su sastojci uspjeha, u moru medija, zadržali ste kvalitetu i svježinu?

Dio smo novine koja i danas, u vrijeme kada tiskanim medijima pada tiraža, još uvijek ima lijepu reputaciju u Primorsko-goranskoj županiji.

Life je 2002. godine osmislila Edita Burburan koja ga je zatim jako dugo i uređivala.

Kratko vrijeme prilog je bio u rukama Martine Frka, a spletom okolnosti preuzela sam ga ja i evo i danas se, usprkos smanjenju broja stranica, i dalje trudimo iz tjedna u tjedan popratiti važna društvena zbivanja, posebno modne tjedne kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Trudimo se upoznati čitatelje s novim imenima na hrvatskoj modnoj sceni, ali i predstaviti kampanje onih već etabliranih. Photo by je kultna rubrika i znam da mnogi subotom uz kavu pogledaju koga je tog tjedna fotoreporter uslikao na Korzu, ili u okolici.

Koja vam je vodilja pri kreiranju sadržaja?

Trudimo se dati prostora onim sadržajima za koje na dnevnoj bazi u Novom listu nema mjesta ili su popraćeni na malom prostoru. Dobre fotografije svakog vesele, ljudi danas vole kratke forme tekstova i zanimljive intervjue i to im se trudimo pružiti.

Često prvi donosite vijesti, navikli ste nas na ekskluzivne intervjue, u današnje vrijeme kada su drugi mediji možda i brži jer vas strpljivo čekamo isključivo subotom, imam osjećaj da vas tempo nije uopće ugrozio te da ste se s lakoćom upustili i u digitalne kanale i zadržali svoj već kultni status?

S godinama smo stvorili jako dobre suradnje i postali smo medij kojima pojedini dizajneri prvi nude objavu fotografija novih kampanja. Jako mi je drago što je to nedavno učinila naša riječka dizajnerica Andrea Anić Dokmanović čiji rad pratimo otkako se pojavila na sceni. Što se tiče digitalnih medija jako nam je važna potpora portala Novog lista, a nakon nekoliko godina »otpora« ove godine smo napokon ušli u svijet društvenih mreža – Facebook i Instagram i moram priznati da sam jako zadovoljna feedbackom. Broj lajkova raste i moram priznati da i tu najbolje prolaze fotografije s Korza.

Postoje li neke suradnje na koje si posebno ponosna?

Prije nekoliko godina u suradnji s hrvatskim dizajnerima imali smo nagradnu igru u kojoj smo dijelili haljine i modne dodatke. Tada sam vidjela koliko čitateljice vole hrvatsku modu.

U posljednjih deset godina hrvatska je modna scena jako stasala i gotovo svakog tjedna po jedan dizajner objavljuje novu kampanju i upravo na te suradnje sam jako ponosna.

Nekoliko puta smo među prvima objavili i kampanju brenda Boudoir, čije dizajnerice Morana Saračević i Martina Čičko Karapetrić potječu iz Mošćeničke Drage i posebno su vezane za Novi list i Life.

Izdvojila bih i suradnju s Tower Centrom, pokroviteljem rubrike Tower inspiracija kojom smo pokazali da možemo raditi i takve stvari. Uz fotografa Vedrana Karuzu tu rubriku stvaramo kolegica Ana Furlan iz marketinga i ja. I jako smo zadovoljne feedbackom.

Streetstyle rubrika danas je iznimno popularna u svim nacionalnim medijima, no i tu ste bili među prvima. Što misliš da je razlog tome čitatelji uživaju u vašim pričama s Korza i iz Opatije?

Trudimo se predstaviti žene koje ni po čemu nisu poznate, ali se svojim stylingom ističu. Ponekad je to samo zbog odlične torbice, drugi put zbog kaputa ili jakne, a vrlo često oduševe i cjelokupnim stylingom. Tu rubriku već godinama radi Sandy Uran i jedna je od rubrika koja gotovo nikad nije izostala iz Lifea, baš zato što je rado čitana.

Mi vidimo finalni rezultat no što sve uključuje urednički posao u tiskanom mediju i koji ti je omiljeni dio u radu?

Urednički posao uključuje odabir tema, sugovornika, traženje suradnika koji će moje ideje ostvariti, ili ih nerijetko ostvarim i sama. Slijedi naručivanje i odabir fotografija koje će pratiti temu ili intervju.

Što najviše volim? Volim vrijeme kada se održavaju tjedni mode, bilo hrvatski ili svjetski i onda iz mora odličnih fotografija i zanimljivih i nadasve lijepih kreacija moram odabrati one koje će najbolje dočarati trendove za iduću sezonu.

Life party i modna revija branda ELFS, ne pamtim kad je neki događaj ovakvog tipa podigao toliku prašinu u Rijeci! Kako do pozivnice više, kome se javiti, što napraviti – cijela Rijeka govori o vašem rođendanu! Jeste li očekivali toliki interes?

Našim »pratiteljicama« na Facebooku omogućili smo da pozivnice osvoje same i s obzirom na to da smo takvu kampanju radili prvi put odaziv je bio jako dobar. Što se tiče pozivnica čula sam da su jako tražene jer ne održavaju ELFS-i svaki dan reviju u Rijeci i mislim da je odluka da upravo njih dovedemo bila jako dobra. Očekujem šaroliko društvo riječke društvene scene, a drago mi je da je među uzvanicima jako puno onih koji prate Life i sami su bili u njemu kao dio rubrike Photo by.

Što nam još pripremate u budućnosti?

Nakon posebnih izdanja s kuponima s popustima za proljeće i ljeto, najavljujem posebna izdanja – jesen i zima. Još više ćemo se pokušati promovirati putem društvenih mreža i ostvariti još bolju komunikaciju s našim čitateljima. A jednog dana jako bi htjela da se Life vrati na ono što je nekad bio, prilog na barem osam stranica koji subotom nudi sve ono što zanima suvremenu ženu, ali i muškarca.

Vedran Karuza, dio fotografskog tima Novog Lista

Mi pratimo što stvarate, a ovo je idealna prilika da saznamo tko sve stoji i stvara Life od subote do subote?

Uz mene tu su Sandy Uran i Ivana Kocijan, ne smijem niti zaboraviti Sinišu Pavića iz Zagreba koji povremeno uskoči s uvijek zanimljivim intervjuima, zatim Danijelu Bauk koja me mijenja kada sam na godišnjem. Tu je i nezaobilazan zamjenik glavnog urednika Edi Prodan koji je zadužen za potpisivanje fotografija u rubrici photo by photo koja je od nedavno postala Photo by Ivica Tomić. Ne smijem zaboraviti niti grafičku urednicu Anamariju Reljac, niti fotoreportere – Vedrana Karuzu, Marka Gracina, Ronija Brmalja i Silvana Ježinu koji odrađuju street style kada na njih dođe red.

Puno sreće i dalje!

Hvala! I čitajte nas i pratite dalje.

Foto: Ivor Mažar

Priprema: Stilueta

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE