Ovogodišnje Ljeto na gradini zaključeno je s popularnom manifestacijom “Baltazar na Gradini” koja je inspirirana likom iz istoimenog animiranog filma u kojem je upravo Rijeka poslužila kao inspiracija za stvaranje Baltazargrada. Ova šarolika manifestacija koja je organizirana u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, ugostila je predavačice i predavače koji su znanstvene teme predstavili u jedinstvenom ambijentu Trsatske gradine te prezentirali neke od znanstveno popularnih tema.

Baltazar na Gradini jučer je privukao brojne posjetitelje svih generacija te se održao već četvrtu godinu za redom. Uz druženje s Baltazarom i mnoštvo znanstvenih tema predavači i predavačice otrkile su i zabavnu stranu znanosti kroz interaktivna predavanja, radionice i demonstracije.

U spilji je prikazan i animirani film “Profesor Baltazar”, a znanstvene zanimljivosti istraživale su se na svakom koraku Trsatske gradine uz edukativne štandove u kojima su uživali svi uzrasti. Jadran Galenski laboratorij posjetitelje je ugostio u svom edukativnom kutku, a po prvi puta na manifestaciji se predstavio i Nacionalni centar tehničke kulture Kraljevica i škola mentalne aritmetike “Malac genijalac”.

Na manifestaciji su sudjelovali i Udruga studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci i njihovi Putujući znanstvenici, zatim studenti odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci koji su pokazali kako izgleda fizika u čaši vode te studenti odjela za matematiku Sveučilišta u Rijeci koji su kroz interaktivnu radionicu zaigrali matematiku. Zahvaljujući članovima Akademskog astronomskog društva u Rijeci posjetitelji su mogli zaviriti kroz teleskop i pogledati u zvijezde iznad Gradine.

Dr. sc. Ivana Poljančić Beljan  održala je predavanje uz interaktivnu demonstraciju te objasnila zakone fizike na primjeru zabavnih parkova , izv. prof. dr. sc. Ivana Kunda posjetitelje je uveo u svijet društvenih mreža, dr. sc. Tomislav Jurkić govorio je o porijeklu života u svemiru, dok je dr. sc. Benedikt Perak govorio o jezičnom izražavanju emocija. O cijepljenju kao  najučinkovitijoj obrana protiv zaraznih bolesti predavala je dr. Ivana Munitić, a Vanesa Ujčić Ožbolt otkrila je ponešto o tajnama sunčevog sustava.

Foto: Ivor Mažar
Pripremila: Stilueta