Sjećate se prošlotjedne priče o slučajnom posjetu PORTOGRUARU? Mi smo naše avanturističko putovanje nastavili i dalje, jer ne postoji idealnije mjesto s dvoje male, već pomalo umorne djece nego pravac Venecija na sladoled i kavica. Dok smo se vozili pomalo sam maštala o kavi u miru, no ne pretjerujmo, i kavica u nemiru u Veneciji je realno –  kavica u Veneciji. I bila je prefina, a tek sladoled… Ovaj slijed događanja me iznenadio, zaželila sam se ovog grada koji sam prvi put davno, davno posjetila s roditeljima, a nedavno sam ga opet jako osjetila kroz knjigu Armati književno – terapeutskog dvojca Larí Marí, da zaključim uvod: knjigu pročitajte, Veneciju čim prije posjetite.

Naša priča s Venecijom počinje zaručničkim putovanjom. Ili je bar trebala. Kako da vam objasnim.. imao je plan, pa ga više nije imao, no Veneciju smo dočekali s prvim našim prstenjem. Iako je plan bio da svoju tada djevojku alias mene zaprosi te krasne novogodišnje noći, na Badnjak, dok smo razmjenjivali darove nije mogao izdržati. „Stani tu i ne miči se“ romantično mi je rekao i kraj štoka na ulazu u dnevni boravak zaprosio me. To uopće nije bilo loše, jer smo tada odmah odjurili mojima pa njegovima  i van sa društvom proslaviti. A Venecija nam je ostala šlag na torti svih tih lijepih trenutaka.

Ovoga puta Venecija nije bila baš šlag na romantičnoj torti, više prefini sladoled rastopljen na dječjim majicama, ali bila je još posebnija upravo ovakva.

Realno stanje bilo je ovako: Noel pazi, Nisa nemoj tamo pa drži za ruku pa malenoga nosi jer eto bole ga leđo kako on kaže, pa bi ona u kupovini pa smo svi skupa ožednili… Ne treba naglašavati more ljudi koje dolaze vidjeti venecijansko more, no svejedno, uz svu tu dinamiku i izazove bilo nam je apsolutno čarobno. Toga jutra Venecija nam nije bila u nikakvom planu niti wish listi, a radost vožnje na brodovima, šetnje mostovima, pogledi na prekrasnu arhitekturu, gondole, lov za golubovima… naša obiteljska avantura bila je neodoljiva!

Još jedan sunčani vikend,  još jedna prilika za mali izlet u Italiju. Ovog puta na redu je Venecija – grad u Italiji smješten u istoimenoj talijanskoj pokrajini, na svega par sati od Rijeke. Venecija je poznata po kanalima, gondolama i bogatoj povijesti. Smatraju ga jednim od najljepših gradova na svijetu, a zbog svoje posebnosti bio je poznat i kao „Kraljica Jadrana“, „Grad vode“, „Grad mostova“ i „Grad svjetlosti“.

Smjestio se na 117 otočića koje povezuju mostovi –  upravo to ga izdvaja iz gomile gradova i čini ga unikatnim.

 Prema tradiciji par koji se vozi u gondoli mora poljubiti ispod svakog mosta kako bi vječno ostali zaljubljeni. 

Osim vožnje gondolom po jednom od venecijskih kanala svakako posjetite baziliku sv. Marka – jednu od najljepših i najzanimljivijih crkva koja privlači pažnju, Duždevu palaču smještenu odmah do bazilike, prekrasnu palaču Ca ‘d’Oro poznatiju kao Zlatna kuća, najpoznatiji most Rialto – jedna od glavnih znamenitosti Venecije kao i Most uzdaha čija legenda kaže da je most dobio ime po uzdasima zaljubljenih koji su se ondje poljubili za vrijeme zalaska sunca, međutim istina je ipak nešto drugačija i tužnija. Naime most je povezivao stari i novi zatvor, a u to vrijeme popularizirala se priča o zatvorenicima koji su prelazili most, tužni uzdišući zbog svog posljednjeg pogleda na slobodu. 

Navodno Veneciju dnevno posjeti 50 000 ljudi, eto i naš mali doprinos impozantnoj statistici!

Ma, Venecija je planski i neplanski uvijek dobra ideja, jedan od najpoznatijih i najposebnijih gradova u svijetu osvaja šarmom, nevjerojatnom ljepotom talijanskog štiha. Venecija, to je jedna posebna ljubav. Jer Talijani žive ljubav… U toplini i šarmu koji nose, u  ljepoti gradova i pejzaža, ljubav u finoj kapljici vina, ljubav u savršenoj kuhinji. Teško je ostati imun na talijanski stil života, a Venecija, grad poznat po karnevalu i maskama, pred svakim posjetiteljem skida masku i svoj gard i pušta da se gubite u ljepoti kakve bez pretjerivanja, nigdje na svijetu nema..

Foto: Ivor Mažar

Pripremila: Marija Mažar

Vaši komentari
SALLY