ZTC

Fini kolač u samom centru grada. Proljetno ruho Rijeke. Sitnice čine razliku, a ljepota života uvijek leži u slatkim, malim ritualima. Ovoga puta imamo jednu jako dobru ideju, ugodno se smjestite i čitajte jer jednom vas pričom vodimo u šarmantni restoran Gardens, u ulici Riva 6, skrivena gastro oaza u centru grada…

Znate li što je rigojanči? Nedavno se u Rijeci podigla prašina o kolaču koji je dio riječke kulture i povijesti. Rigojanči je kolač koji je svoje neobično ime dobio po slavnom romoskom violonistu koji je na prelazu s 19. u 20. stoljeće bio velika zvijezda – Jancsi Rigó. Kolač je stigao u Rijeku iz Mađarske, u periodu dok je Rijeka bila pod ugarskom vlašću. U to vrijeme, Clara Ward – bogata američka nasljednica, bila je ikona društvene elite tadašnjeg svijeta. Međutim, ostavši bez oca u ranoj dobi i njen mizeran život u Belgiji naveli su je na odlazak u Pariz, gdje se htjela skloniti od skandala i dvorskih spletki. Tada je upoznala Riga Jancscija i pobjegla s njim, a njihovo tajno vjenčanje i zajednički život bio je prvorazredni skandal. Ovaj celebrity par pratili su tračevi po cijeloj Europi, Clara je počela nastupati u kabareima i salonima te su je smatrali „ljepoticom s razglednica“, a njemački car Wilhelm II je čak i zabranio objave njezinih fotografija jer je smatrao da njena ljepota i stav ugrožavaju moral. Rigo i Clara su bili toliko popularni da su Mađari izmisli kolač nazvan njegovim imenom – rigojanči. Nitko ne zna zasigurno gdje je točno nastao rigojanči – u Parizu ili Beču, ali Mađari su dosta sigurni da je nastao upravo u Remi Hostelu – danas hotel National, u tadašnjoj Pešti, kada je Rigo zamolio kuhare da pripreme nešto posebno za njegovu Claru.

Gastronomija svakoga dana poprima nove oblike i penje se u više svere koje mogu zadovoljiti čula i onih najizbirljivijih. Međutim, još uvijek većinu čine oni koji su ljubitelji izvorne domaće hrane pripremljene na dobro poznate načine koji nas mirisima, okusma i izgledom vraćaju u djetinjstvo.

Pitate se otkud povezanost Rijeke i rigojančija? Naime, prema istraživanjima povjesničara Rigo i Clara su kratko vrijeme boravili i u Rijeci, a s obzirom da je Rijeka između 1894. i 1896 bila pod mađarskom vlasti, bila je vrlo popularna među Mađarima, te je njihova ljubav tada bila na samom vrhuncu. Upravo tada rigojanči se počeo širiti europskim slastičarnicama, da bi se na kraju ukorijenio u Rijeci i na granici Mađarske. Kao većina celebrity parova, njihova ljubav nije preživjela, navodno zbog Rigove nevjere. Nakon rastanka Clara se udala još dva puta, a umrla je vrlo mlada u 43. godini života. Rigo je pokušao oživjeti karijeru odlaskom u New York, te je neko vrijeme preživljavao kao ulični svirač, a na kraju su ga pronašli mrtvog na ulici u 69. godini života. Kažu da niti Rigo ni Clara nisu mogli prežaliti svoju veliku ljubav.

S obzirom da se u zadnje vrijeme povećala potražnja za izvorno riječkim kolačem rigojanči i nestašicom istoga, u restaurantu „Gardens“ pronašli smo slastičarku, gospođu Višnju koja ga na ovom području radi najduže, još od zlatnog doba „Conta“. Restaurant „Gardens“ inače znan po neutralnom interijeru i klasičnoj ponudi ugodno je iznenađenje u obnovljenom izdanju koji zasigurno još uvijek ima domaćinsku notu, ali u nešto suvremenijem i urbanijem stilu što dokazuju i replike fotografija jednog od najpriznatijih fotografa svih vremena: Irving Penna. Zahvaljujući društvenoj mreži, instagramu, momentalno najjači medij (a i umjetnost) je upravo fotografija pa su upravo fotografije pravi pogodak ovog novog interijera. Da je restaurant ipak zadržao dobropoznati štih, dokazuje i izbor fotografija koje su iz kolekcije pod imenom „Mali obrti“. Pa, u ovom, evo, malom obrtu, smo osim sjajnih fotografija, kao i uvijek jeli dobro poznata bakina jela i odličan grill, a za kraj smo kušali rigojanči.

Volimo Rijeku jer predstavlja grad različitosti, pa tako i ove gastronomske: s jedne strane uživamo u michelinskim i extravagantnim kreacijama hrane neobičnih teksutra i sljubljivanja, a s druge strane restorani nam nude autohtone, domaće tanjure kojima ni naše bake ne bi našle zamjeru. Kad ste zadnji put izveli majku, sestru, ili baku na kolač? Pravo je vrijeme, i ne zaboravite im uz rigojanči ispričati o kolaču koji ima svoju povijest, vidimo se u restoranu Gardens u Rijeci, dobar vam tek dragi naši i drage naše!

Pripremila: Stilueta

Foto: Josip čekada