Dolaskom ljeta dolazi i novo sezonsko voće. Ne postoji voće koje bolje gasi žeđ i pomaže kod vrućina u ljetnim danima od lubenice. Iako često kažemo da je voće, zapravo se radi o povrću, baš poput tikve i bundeve. Trenutno su u punoj sezoni, stoga vrlo vjerojatno nećete pogriješiti pri odabiru čak i ako niste sigurni kako bi trebala izgledati kora savršene lubenice. 

Osim što nas može rashladiti, lubenica je i vrlo zdravo voće koje nam pruža izvrstan izvor vitamina C, vitamina A, kalija i magnezija, sadrži puno vode, a uz to ima samo 30 kcal na 100 g. Mnogi konzumiraju lubenicu u želji da smršave, no ona ujedno sadrži i antioksidanse, te stimulira rad bubrega, odnosno pomaže pri izbacivanje toksina iz organizma. Također, ako imate problema sa zdravljem srca, lubenica je ponovno odličan odabir zbog bogatstva vitamina A, C i B6. 

Ako si želite priuštiti pravo čišćenje organizma, možete isprobati jednodnevni post lubenicom. Pravila nisu strogo određena, pokušajte većinu dana jesti lubenicu, no svejedno ne zaboravite na ispijanje dovoljne količine vode. Iako lubenica sadrži čak 92& vode, tijekom posta svejedno je potrebno unositi običnu vodu. Ako želite iskoristiti sezonu lubenica i pritom očistiti svoj organizam, napravite jednodnevno čišćenje organizma lubenicom.

Ako lubenicu volite jednostavno zbog njezinog slatkog okusa i osvježavajućeg učinka možete potražiti brojne recepta s upravo ovom kraljicom ljetnog voća. Odlična je opcija jednostavno smiksati lubenicu u blenderu ili sokovniku i napraviti hladni smootihie ili sok. Također, možete je pomiješati s malo jogurta, zalediti i uživati u ukusnom domaće pripremljenom sladoledu. 

Opcija je zaista mnogo, najvažnije od svega jest da uživate u harmoniji osjetila koje lubenica pruža i rashladite se u vruće ljetne dane, ali i utažite žeđ za slatkim.

Pripremila: Katja Grubiša
Izvor: Pinterest