skip to Main Content
MENU
5 SAVJETA ZA ZDRAVLJE ORGANIZMA U LJETNIM MJESECIMA

5 SAVJETA ZA ZDRAVLJE ORGANIZMA U LJETNIM MJESECIMA

 

Moja gošća ovoga tjedna je Mia Martinac, nutricionistica iz Splita koja će nam odgovoriti na neka najčešća pitanja u vezi zdravlja organizma u ovim vrućim ljetnim danima.

Mia nam donosi 5 bitnih savjeta:

  • Voditi računa o pravilnoj hidrataciji organizma jer se ljeti puno tekućine gubi znojenjem.
  • Ne opterećivati organizam teškom hranom nego birati lagano probavljive namirnice bogate nutrijentima kao što su: piletina, puretina, riba, svježe cijeđeni sokovi, povrtne krem juhe, lagane salate, cjelovite žitarice i fermentirani mliječni proizvodi.
  • U prehranu uvrstiti namirnice crvene i narančaste boje koje će pripremiti vašu kožu za sunčanje – breskva, nektarina, rajčica, mrkva i sl. Osim što su prirodni izvori beta-karotena, ove namirnice imaju i antioksidativni učinak na naš organizam.
  • Ne konzumirati hranu dok je prevruća i ne piti vodu dok je prehladna jer se na taj način troši više energije za prilagođavanje temperature organizma. Najbolje je konzumirati hranu i piće sobne temperature.
  • Ne zaboraviti na fizičku aktivnost ni tijekom ljetnih mjeseci. Ljeto je idealno vrijeme za šetnju, ples, plivanje i sl.

Također ono na što bi trebali pripaziti što se prehrane tiče:

Kao i zimi, osnova pravilne prehrane je slušati vlastiti organizam. Zimi trošimo puno energije na zagrijavanje tijela i održavanje tjelesne temperature, pa konzumiramo namirnice koje nam u tome pomažu. Ljeti se velika količina vode gubi znojenjem, pa bih svakako preporučila biranje sezonskih namirnica s visokim udjelom vode kao što su krastavac, rajčica, zelena salata i lubenica. Pri odabiru hrane važno je obratiti pažnju i na porijeklo namirnica.

 mia martinac intervju

Dan bi svakako trebali započeti voćem jer je ono idealno za detoksikaciju organizma i kombinirati ga s doručkom sastavljenim od cjelovitih žitarica (npr. zobena kaša). Cjelovite žitarice zbog složenih ugljikohidrata održavaju organizam sitim tijekom dužeg vremenskog perioda. Utvrđeno je da osobe koje redovito doručkuju s lakoćom osiguravaju dnevne potrebe za nutrijentima, te su mnogo aktivnije i produktivnije, kako mentalno tako i fizički.

Jedna od najkvalitetnijih „ljetnih“ namirnica svakako je i riba začinjena maslinovim uljem. Riba predstavlja prehrambenu namirnicu gotovo idealnog nutritivnog profila. Bogata je esencijalnim masnim kiselinama i visokovrijednim proteinima. Često je ona jeftinija, plava riba, bogatija za zdravlje neophodnim i blagotvornim esencijalnim masnim keselinama. Istraživanja su pokazala da esencijalne masne kiseline imaju preventivno djelovanje na degenerativne bolesti srca i krvnih žila te da mogu djelovati kao protuupalni agensi. Pravi primjer je prečesto podcjenjivana srdela koja po nutritivnom profilu spada među visokovrijedne namirnice.

Idealan međuobrok u ljetnim mjesecima svakako je voće, dok bih za večeru preporučila povrtnu krem juhu i salatu s piletinom i sezonskim povrćem.

Mia koja hrana djeluje dobro na tijelo izvana i iznutra i zašto?

Svakako bih preporučila provođenje mediteranskog načina prehrane jer se takav način prehrane smatra zlatnim standardom pravilne prehrane, a povezuje se sa smanjenjem stope smrtnosti i obolijevanja od kroničnih bolesti, posebice zbog povoljnog utjecaja na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Brojna istraživanja koja se provode posljednjih 60 godina pokazala su da je na Mediteranu dulji životni vijek nego u unutrašnjosti kontinenta, uglavnom zbog manje učestalosti bolesti srca i krvnih žila, raka dojke i debelog crijeva. Temeljne karakteristike mediteranske prehrane sažete su u sljedećih 5 točaka:

  • Visok udio voća, povrća, žitarica i orašastih plodova
  • Maslinovo ulje kao važan izvor jednostruko nezasićenih masnoća
  • Riba, perad i mliječni proizvodi konzumiraju se u umjerenim količinama, a unos crvenog mesa je nizak
  • 1-4 puta tjedno se konzumiraju jaja
  • Vino se konzumira u niskim ili umjerenim količinama, ali često ili svakodnevno.

Uz već spomenuto voće, povrće i ribu svakako bih naglasila važnost slijedećih namirnica:

Maslinovo ulje zadržava sva svoja prirodna i hranjiva svojstva zahvaljujući načinu proizvodnje te se smatra nezamjenjivom namirnicom s dugačkim popisom ljekovitih svojstava. Ono ima zaštitnu ulogu u borbi protiv prijevremenog starenja krvnih žila, štiti želudac i jetru, potiče rast tijekom djetinjstva, produžuje životni vijek, a istovremeno daje jedinstven okus jelu. Najzdravije ulje je čisto djevičansko maslinovo ulje jer se proizvodi jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina, pa ulje ostaje bogato klorofilom i karotenoidima koji služe kao prirodni antioksidansi. Također, zbog visokog sadržaja jednostruko nezasićenih masnih kiselina, maslinovo ulje štiti HDL ili „dobri“ kolesterol, a smanjuje udio „lošeg“ HDL kolesterola. Ovdje bih spomenula i tzv. „grčki paradoks“ prema kojem su istraživanja provedena u Grčkoj 60-tih godina ukazala na jako visok udio masnoća u prehrani (viši od preporučenog), ali unatoč tome i 90% nižu učestalost bolesti srca u grčkoj populaciji u odnosu na Ameriku. Istodobno je učestalost raka dojke bila četiri puta niža u Grčkoj nego u Japanu, a životni vijek Grkinja bio je najdulji na svijetu.

Crno vino je također važna komponenta mediteranske prehrane. Brojne kontrolirane studije pokazale su da kada se crno vino konzumira u umjerenim količinama povećava razinu HDL („dobrog“) kolesterola, a smanjuje razinu LDL („lošeg“) kolesterola u krvi, te još važnije, spriječava pojavu krvnih ugrušaka. Zaštitno djelovanje vina na kardiovaskularni sustav pripisuje se tvari nazvanoj resveratrol, a koja se nalazi u koštici i opni grožđa.

Eto naša Mia je rekla svoje, a mi se sada možemo bezbrižno prepustiti ljetu, suncu i moru te uživati u pripremi ovih laganih jela. Enjoy & have fun!

 

Milena Marot

 

Milena Marot – wellness savjetnica
Osoba koja vas savjetuje o kvalitetnoj prehrani i proizvodima koji odgovaraju vama i vašem načinu zivota. Pomoći će vam sastaviti osobno prilagođen program te raditi s vama individualno ili u skupini. Milena će vas usmjeravati, motivirati i nadahnuti da postignete ciljeve koje ste si postavili. Kada je riječ o zdravlju i fitnessu, svi mi imamo dobre namjere no ima dana kada trebamo dodatnu inspiraciju. Upravo ćete to pronaći na ovim stranicama čitajući Milenine savjete.
Kontakt: Milena Marot FACEBOOK: ZDRAVO TIJELO ZDRAV DUH

Facebook KOMENTARI

Back To Top