ZTC

Metabolizam se često spominje u kontekstu s gubitkom kilograma, neki ljudi imaju mogućnost jesti što god žele i nimalo se ne udebljati, dok se drugima svaki zalogaj primi. Metabolizam je skup procesa koji ono što pojedemo pretvaraju u energiju, drugim riječima on regulira hoće li se hrana koju pojedemo kvalitetno iskoristiti. Brzina metabolizma ovisi o našim navikama zato krenite s usvajanjem ovih!

Doručkujte svaki dan

Koliko ste samo puta čuli doručak je najvažniji obrok i jednostavno niste to shvatili ozbiljno. Tijelo preko noći posti, a da biste aktivirali metabolizam važno je doručak pojesti ubrzo nakon buđenja. Ako preskačete doručak tijelo to shvaća kao da još postite i time usporava metabolizam.

Pijte puno vode

Ako popijete čašu vode prije jela ona će ispuniti vašželudac i zbog toga ćete osjećati manju glad. Dehidracija usporava metabolizam zbog toga je važno piti puno vode tijekom dana, a pogotovo u ljetnim mjesecima kada je organizam skloniji dehidraciji. Ukoliko niste ljubitelj obične vode uvijek u nju možete dodati svježe krastavce, limun i nekoliko listića mente, ali i bilo koje sezonsko voće i dobit ćete pravi osvježavajući napitak.

Vježbanje

kada govorimo o vježbanju ne morate dane provoditi u teretani. Dovoljno je svakodnevno prošetati, a u ljetno vrijeme i plivati jer svako kretanje ubrzava metabolizam. Mišići imaju veliki utjecaj na sagorijevanje kalorija, pa svakako ako ste u mogućnosti uz šetnju možete napraviti i neke vježbe s vlastitom težinom tijela.

Navečer bez ugljikohidrata

Nakon 18 sati počinje prirodni ciklus zalaska koji vas usporava te priprema tijelo za potreban odmor i san. Time dolazi i do usporavanja metabolizma i zbog toga se preporuča izbjegavanje obilnih obroka kasno navečer. Ugljikohidrati tijelu daju energiju, a ako ih pojedete kasno navečer ne samo što ćete i nemirno spavati već će vaše tijelo dok spavate pohraniti kao masno tkivo. Umjesto ugljikohidrata birajte laganiju večeru i dok spavate vaše tijelo će sagorijevati masnoće.

U krevet prije ponoći

Spavanje je vrlo važno jer se naš organizam tijekom sna odmara, resetira i sprema za nove izazove. Ako stalno liježete kasno uskraćujete si dubok san zbog čijeg nedostaka se povećava razina šećera u krvi. Na taj način ostajete bez energije i osjećate se tromo pa je i vaš metabolizam usporen.


Foto: Pixabay
Pripremila: Stilueta
 

Vaši komentari
DUX NEKRETNINE